Sari la conținut

Resfințirea Bisericii din localitatea Pruni, Filia Parohiei Bobâlna

În Duminica a 3-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din localitatea Pruni, județul Cluj.

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a resfințit lăcașul de cult, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Locașul, în ultima perioadă, a trecut printr-un amplu proces de renovare și înfrumusețare.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat că privirea unui om este cea care spune totul despre ce se ascunde, de fapt, în inima sa.

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit iconom, pe parohul Călin Lazăr. Domnul Marian Radu a primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni. Doamnei Elisabeta Suărășan a primit Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”. De asemenea, diplome de aleasă cinstire au primit cei care și-au oferit sprijinul în reabilitarea bisericii din sat.

Scurt istoric

Lăcaşul de cult din Pruni, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, ridicat în urmă cu aproape o sută de ani, a fost restaurat în utimii ani. Sătenii şi-au înfiinţat o organizaţie, „Pruni, satul meu şi al tău”.

Prin intermediul organizaţiei, localnicii au reuşit să strângă fondurile necesare pentru revigorarea satului. Au renovat casele vechi bătrăneşti, drumul de la şoseaua principală, precum şi pentru restaurarea bisericii.

Satul clujean Pruni este filie a Parohiei Bobalna, din Protopopiatul Dej, cunoscută pentru evenimentul istoric „Răscoala țărănescă de la Bobîlna”, din anul 1437.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului