Sari la conținut

Parohia Viile Dejului

 

P1370043Date de contact:

Preot paroh Călin PRUNEAN

Adresa:: Viile Dejului, str. Şomcutului, nr. 211

Telefon: 0766228224

Email: calinprunean @yahoo.com

Istoricul parohiei:

Localitatea Viile Dejului a luat fiinţă în hotarul municipiului Dej, unde se afla o importantă moşie cu podgorie, locuri de păşunat şi semănături. Aşezarea celor câteva case îşi ducea traiul lângă dealul cu podgorie dinspre satul Cetan, cu vremea extinzându-şi uliţele pe sub poalele dealurilor, aflându-se acum pe comunicaţia care leagă Dejul de Jibou prin Bobâlna, Cernuc, Gârbău, Surduc.

La începuturi, aşezarea a fost locaţia unei comunităţi de agricultori şi crescători de animale de etnie maghiară, grupată în jurul unei biserici reformate. Românii erau puţini şi nu puteau susţine o viaţă culturală şi religioasă proprie.

După 1949, odată cu socializarea agriculturii, structura etnică a aşezării s-a modificat. Celor 25 de familii înrădăcinate în Viile Dejului, li s-au adăugat locuitori din Calna, Bogata de Sus şi Bogata de Jos, însă cei mai mulţi au venit din satul Peştera, ai cărui locuitori s-au mutat cu toţii aici.

Timp îndelungat, cei câţiva români ortodocşi frecventau bisericile din Dej sau din satele învecinate. După al doilea război mondial, comunitatea ortodoxă de la Viile Dejului a devenit filie parohiei Dej II şi  şi-a amenajat o capelă în clădirea şcolii.

În anul 1966, Episcopia Vadului, Feleacului şi Clujului decide înfiinţarea parohiei Dej – Valea Codorului, formată din localităţile Valea Codorului şi Viile Dejului. Parohia a fost încredinţată preotului Teofil Herineanu, actualul protopop al Protopopiatului Dej.

În 12 martie 1967, sub îndrumarea părintelui Teofil, credincioşii filiei Viile Dejului au hotărât să cumpere o casă de la Nagy Alexandru, pe strada Şomcutului nr. 211, în care au amenajat o capelă pentru sfintele slujbe. Preţul casei s-a ridicat la suma de 42.500 lei.

Din 1967, încă de la începutul negocierilor cu Nagy Alexandru, se slujea în capela amenajată în casa cumpărată, dar în posesia deplin legală a acesteia, comunitatea a intrat doar în 5 noiembrie 1974, după opt ani de zbateri prin hăţişurile birocraţiei administrative.

În toamna anului 1974, intuind necesitatea construirii unei biserici, părintele Teofil Herineanu, a oficializat un schimb de teren între Parohia ortodoxă Peştera şi CAP Viile Dejului.

În vara anului 1975, preotul Teofil Herineanu a fost ales protopop al Dejului, iar parohia a fost încredinţată preotului Vasile Revnic, fiu al locului. Chiar în anul numirii sale, părintele Revnic a sădit în inimile credincioşilor dorinţa construirii unei biserici. În anul 1976 s-a solicitat întocmirea proiectului bisericii, care a fost finalizat în 1977. Lucrările au început în 1982 şi au fost finalizate în 1990.

Biserica este o construcţie monumentală, în formă de navă, având şapte turle, un clopot de 250 kg, înzestrată cu un iconostas lucrat de meşterul Rotiş Ioan din Şomcutul Mic, pictată în tehnica tempera, de către Valentin Muste din Baia Mare şi Vasile Niţescu din Bucureşti.

Biserica a fost sfinţită în data de 8 septembrie 1991 de un sobor de preoţi în frunte cu episcopul vicar Irineu Pop Bistriţeanul, dându-i-se hramul „Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel”.

La 1 februarie 1998, Viile Dejului s-a constituit în parohie de sine stătătoare, conducerea ei fiind încredinţată, din 1 aprilie 1998, preotului Ioan Creminea, slujitor la parohia Batin.

În 2003 se hotărăşte demolarea locuinţei – capelă de pe strada Şomcutului, care se afla într-o stare avansată de degradare, şi construirea unei case parohiale. Începute în vara anului 2004, lucrările au fost finalizate în anul 2008.

Tot în 2008, prin grija părintelui Creminea, s-a ridicat un monument al eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale. Pe lângă acestea, părintele Creminea a avut în atenţie, pe parcursul păstoririi sale, şi buna întreţinere a bisericii şi dotarea ei, respectiv lambrisarea balconului, confecţionarea a două uşi (la intrarea în pod şi la intrarea laterală), repararea acoperişului, confecţionarea unui clopot şi padimentarea bisericii.

În prezent, parohia Viile Dejului numără 250 de familii şi 960 credincioşi. În activitatea misionar-duhovnicească, părintele Creminea se conduce după următoarea deviză: „Nici o zi fără rugăciune, nici o săptămână fără Sfânta Liturghie, nici un an fără Sfânta Împărtăşanie”.

În ceea ce priveşte activităţile social – filantropice, parohia Viile Dejului organizează în fiecare an colecte în bani, haine sau alimente pentru cei aflaţi în suferinţă, purtându-se o grijă deosebită şi faţă de nevoiaşii parohiei.

Despre părintele Călin Prunean  :

Data naşterii: 25.10.1971

Şcoli absolvite şi anul absolvirii:

  • Seminarul Teologic Ortodox Cluj-Napoca- 1994;
  • Universitatea Babes-Bolyai Facultatea de Teologie Ortodoxa Cluj-Napoca-2006;

Data hirotoniei: 30.11.1992

Parohii ocupate şi perioada: Parohia Ortodoxă Sarata– 01.12.1992 – 31.031998;

Grade profesionale: gradul I;

Distincţii primite:

  • Sachelar,iconom –2002;