Situata in satul Vad, protopopiatul Dej, biserica, monument istoric avand hramul “Adormirea Maicii Domnului” , a fost ridicata de Voievodul moldovean Stefan cel Mare, pe ruinele unei vechi sihastri construita de (sau in timpul fratilor ) Balc si Drag pe la sfarsitul veacului XIV, nestiindu-se insa data concreta de atestare. Cei mai multi istorici vorbesc despre sfarsitul anilor 1400 inceputul anilor 1500 , atunci cand Stefan cel Mare ia sub stapanire cetatea Ciceului, insa o mica parte de Petru Rares.
In lipsa unui hrisov sau a orcarui alt act doveditor, incercarea de a stabili anul construirii ei ramane un veritabil farmec al cautarii. Certitudinea construirii in epoca celor doi mari voievozi exista insa.
Traditia si elementele stilistice imprimate ctitoriei stefaniene de la Vad cofirma edificarea bisericii la sfarsitul secolului XV-lea, cand devine resedinta episcopala, cu ierarhi sfintiti la Suceava, dependenti direct de Mitropolia Moldovei.
Biserica este realizata din piatra bruta, planul triconic cu abside laterale semicirculare, impartit in naos, pronaos ,si altar, o face asemanatoare monumentelor moldovenesti din prima parte a domniei lui Stefan cel Mare, in vreme ce altarul poligonal de factura gotica, o apropie de arta ardeleana. De remarcat portalele specific moldovenesti, in arc frant pe fatada vestica si dreptunghiulare cu baghete intre pronaos si naos. Toate incaperile bisericii au fost acoperite cu bolti gotice, dar in present in absida altarului se conserva o bolta pe nervuri de forma stelara ce se incheie cu un scut heraldic. Pictura veche nu se pastreaza ci doar un mic fragment de pictura in partea de apus a altarului, deasupra proscomidiarului, reprezentand chiupul unui sfant. In anul 1531 episcopul Anastasie doneaza bisericii episcopale o icoana ferecata in argint aurit reprezentand pe Sfantul Nicolae, icoana se afla in present in colectiile Muzeului National de Arta a Romaniei. Exteriorul bisericii este simplu, tencuit, de un alb imaculat, cu piatra fatuita la colturi, iar acoperisul din sindrila.
In secolul XVIII Episccopia Vadului pierde din importanta mentinandu-se doar ca manastire, iar in 1717, biserica a fost distrusa de tatari, fiind refacuta abia dupa mai multe decenii.
In ultima vreme ctitoria stefaniana de la Vad, una dintre cele mai vechi biserici de piatra ale romanilor transilvaneni, a functionat doar ca monument istoric si restaurant de Directia Monumentelor Istorice.
La initiativa Inaltpreasfintitului Arhiepiscop si Mitropolit Andrei Andrecut, s-a redeschis vechea ctitorie a lui Stefan cel Mare, si functioneaza ca manastire, avand o obste de 3 vietuitori, din 1 februarie 2012.
Date succinte ale Manastirii:
Manastirea Stefan Voda
Adresa: loc. Vad, cod postal: 407575
Adresa e-mail: [email protected]
Hramul: “Sf. Stefan cel Mare”, “Adormirea Maicii Domnului”
Staret: protos. Nicodim Mircea Pop
Date biografice ale Staretului:
Nume si prenume: Nicodim Mircea Pop.
Data nasterii: 26.02.1977.
Scoli absolvite si anul absolvirii: Liceul Electronist intre anii 992-1995,
Facultatea de Teologie, Cluj-Napoca intre anii 2004-2008.
Data hirotoniei: hirotonie intru preot in 13 mai 2006.
Manastiri ocupate si perioada: viețuitor al Manastirii Nicula intre anii 2001-2012.
Grade profesionale: Protosinghel.
Telefon: 0757/708.397