Sari la conținut

Parohia Șomcutul Mic

Date de contact:

Preot paroh Laurian-Cosmin RUS

Adresa: Loc. Șomcutul Mic, Nr. 69

Telefon:

Email: [email protected]

Istoricul parohiei:

Biserica din satul Șomcutul Mic, cu hramul “Sfântul Ioan Botezătorul”, apare ca o catedrală monumentală și vrednică de a slăvi pe Dumnezeu.

Biserica din acest sat a fost ridicată între anii 1990-2004, acest lucru fiind necesar deoarece biserica veche, construită în anul 1825 cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, era într-o avansată stare de degradare, amplasată într-un loc greu accesibil și devenind în ultimii ani neîncăpătoare pentru credincioșii din ce în ce mai numeroși ai parohiei noastre.

Lucrările au început sub îndrumarea și atenta supraveghere a actualului Preot paroh Țolca Ioan, fiind executate de către Societatea Comercială „SAMUS” S.A. și de către maistrul Sös Martin din localitatea Sic.

Planul architectural este cel de navă, având ca element distictiv o cupolă centrală și 7 turnuri exterioare. Materialul folosit pentru construcție este cărămida.

Pictura a fost realizată între anii 2002-2003 în tehnica „tempera grasă” de către pictorii Istrate Vasile și Istrate Ioan din Tecuci, iar iconostasul și ușile sculptate, din stejar, de către Rotiș Ioan din localitatea Șomcutu-Mic.

În data de 22 august 2004 a avut loc Slujba de sfințire a bisericii oficiată de către Prea Sfințitul Episcop Vasile Someșanul, Episcop vicar al  Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui număr mare de credincioși.

În data de 14 aprilie 2010 un incendiu a distrus iconostasul bisericii, iar fumul a afectat pictura și covoarele din biserică. În urma acestui nefericit eveniment a fost făcut un iconostas nou din stejar, sculptat de către domnul Cîmpean Ioan din Sînmărghita, iar icoanele au fost pictate de către pictorii Istrate Vasile și Istrate Ioan din Tecuci, iar pictura a fost restaurată. Tot în același an s-a montat în biserică un sistem de încălzire pe calorifere cu centrală proprie pe lemne, s-a ridicat un monument în cinstea eroilor din Primul și al Doilea război mondial, s-au îmbrăcat cu gresie scările de la intrările de la biserică, s-a achiziționat mochetă nouă și s-a montat un sistem de iluminat biserica în exterior. Aceste lucrări s-au făcut în timpul păstoririi Părintelui Țolca Ioan.

Biserica veche, cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” construită în anul 1817, a fost reparată și folosește ca paraclis.

Numele preoților slujitori:

Pop Teodor (1835-?)

Ladislau Lemeny (1842-?)

Orian Iosif (1853-1908)

Cherebețiu Teodor (1908-1927)

Rebrean Gavril (1932-1947)

Pop Damian (16 octombrie 1947-1958)

Mîrza Pavel (02 iunie 1958-1966)

Pintea I. Ioan (01 iulie 1966-01 iunie 1979)

Țolca Ioan (01 octombrie 1979 – 01 februarie 2019)

Rus Laurian-Cosmin (martie 2019 – prezent)

Numărul actual al credincioșilor Parohiei Șomcutul Mic este de 540 de suflete.

Cu ocazia Sărbătorii Nașterii Domnului se desfășoară cu tinerii din parohie activități specifice acestei perioade.

Despre părintele Laurian-Cosmin RUS:

Date in curs de actualizare.