Date de contact:
Preot paroh Vlad-Cristian Todoran:
Adresa: Sălișca nr.115
Telefon: 0745 670 422
Email: [email protected]
Istoricul parohiei:
Documentar, satul este menționat pentru prima dată în anul 1405 ca sat românesc cu câteva familii de creștini ortodocși care și-au păstrat credința, limba, obiceiurile, precum și formele lor specific sociale și bisericești de-a lungul timpului.
Sălișca este așezată (situată) în drumul ce unea Episcopia Vadului cu Cetatea Ciceului. Serviciile religioase erau oficiate de călugări și preoți sfințiți la Mănăstirea Vadului.
În parohia Sălișca există trei biserici:
Biserica din Deal datând din sec al XVII-lea construită din lemn de stejar care există și astăzi purtând hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavril și datorită vechimii ei este declarată monument istoric.
După anul 1700 o parte din credincioși au fost siliți să treacă la religia greco-catolică împreună cu filia Coplean.
În anul 1890, credincioșii ortodocși își construiesc biserica din lemn pe locul unde este astăzi cimitirul Valeni cu hramul Adormirea Maicii Domnului preot fiind Teodor Purdea.
Parohia Sălișca primește ca filie satul Câțcău iar credincioșii greco-catolici încep să revină din nou la biserica strămoșească. Astfel că, între anii 1907-1908, în timpul preotului ortodox Sigismund Lengyel se edifică o nouă biserică din lemn adus din bisericile demolate în satele Rohia și Coruieni. Se sfințeste cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Dupa edificarea acestei biserici care era mai mare, biserica din lemn de pe Valeni se demolează.
Preoti slujitori amintim: Pr. Savan Isidor: 1915-1921
Pr. Mureșan Grigore: 1923-1939
Pr. Foltiș Ioan: 1940-1944
Pr. Romulus Buda 1944-1948
La biserica din Deal greco-catolică cu filia Coplean au slujit preoții:
Pop Nicolae: 1888-1902
Medan Ioan: 1902-1909
Ciurdărean Aurel: 1910-1949.
Preotul Ciurdărean Aurel împreună cu credincioșii greco-catolici și filia Coplean se reîntorc la biserica ortodoxă prin semnarea actului din 21 octombrie 1948. Între anii 1946-1947, preotul Ciurdărean Aurel împreună cu credincioșii, au pus piatra de temelie la cea de a treia biserică (biserica noua) și au început construirea actualului locaș de închinare. S-au ridicat zidurile până deasupra ferestrelor și lucrarea a fost întreruptă din cauza regimului comunist.
Între anii 1949-1951 a slujit preotul Bujiță Ioan.
Între 1951-1953 a slujit preotul Racolța Vasile.
Din 21 aprilie 1953-1969 a slujit preotul Man Alexandru în timpul căruia s-a pregătit cărămida pentru terminarea bisericii.
În anul 1970 este numit la Sălișca preotul Revnic Vasile care împreună cu credincioșii adună tot materialul necesar pentru terminarea construirii bisericii, al cărui final a fost anul 1974.
Biserica este în formă de navă cu trei turnuri, unul mai mare deasupra pronaosului și două mai mici. Nu avea pictura când s-a sfințit.
Sfințirea noului locaș de închinare a avut loc la 25 august 1974 de către IPS Teofil Herineanu înconjurat de un impresionant sobor de preoți ți mulți credincioși din împrejurimi.
La sfârșitul anului 1975 pr. Revnic Vasile se transferă la parohia Valea Codorului și vine la Sălișca pr. Satmari Ioan care păstorește până la 1 aprilie 1979 când se transferă la parohia Lăpușel-Maramureș. Parohia rămâne vacantă 7 luni, iar cu data de 15 noiembrie 1979 este numit licențiatul în teologie, Căprar Vasile care păstorește până în 2018 turma de credincioși încredințată.
Între anii 1984-1986 s-a executat pictura bisericii în tempera de catre pictorul Munteanu Coriolan.
Iconostasul a fost sculpat de către sculptorul Marcasan Ioan din Nima, iar icoanele de pe iconostas au fost pictate la Mănăstirea Nicula. Toate cheltuielile pentru pictură au fost suportate de credincioșii parohiei. Dupa terminarea picturii, în ultima duminică a lunii august, a anului 1986, a avut loc resfințirea bisericii de catre P.S Iustinian Chira Maramureșanul, înconjurat de un mare sobor de preoți și credincioși. Preotul Vasile Căprar a primit distincția de sachelar.
Dupa anul 1992 s-au început lucrările la biserica SF. Arhangheli din filia Coplean. S-a lucrat la fațada exterioară și s-a pictat biserica în tempera de catre pictorul Bumb Traian. În anul 1998 septembrie 13, s-a sfințit biserica de către IPS Irineu Bistrițeanul și preoti din împrejurimi în mijocul multor credincioși. Pr. Vasile Căprar a primit distincția de iconom. Filia Coplean s-a desprins de Parohia Sălișca în anul 2000 și a devenit parohie.
Printre evenimentele istorice ale Parohiei Sălișca se poate aminti trecerea lui Pintea Grigore Viteazul prin partea de nord a satului Sălișca, dovadă este ca pe buza dreapta a Vaii lui Ciontoș, în capul cărării ce urcă pe Dâmbul grecilor, există și astăzi fântâna din care se pare că a baut chiar el. Pe fundul fântânii s-a descoperit o lespede de piatră pe care erau incizate literele V.P. interpretate ca semn de la Pintea.
În parohia Sălișca și în special biserica din Deal-monument istoric au existat obiecte de patrimoniu care au fost ridicate în baza unui proces-verbal și donate spre păstrare și siguranță, centrului eparhial Cluj. Menționăm de asemenea ca Biserica din Deal monument istoric, fost renovată o dată între anii 1972-1974, preot fiind Revnic Vasile, și 2004-2005 în timpul păstoririi preotului Vasile Căprar. S-a schimbat acoperișul de șindrilă de pe biserică și turlă. Biserica se află acum în stare bună și poate fi vizitată.
Parohia Sălișca și-a schimbat înfățișarea în special după evenimentele din 1989. Au apărut case noi. S-a introdus gazul metan și apa chiar și în biserică. Drumul ce leagă centrul satului cu soseaua Dej-Baia Mare s-a asfaltat.
În parohie există o școală echipată conform standardelor europene dar au ramas numai copii de gradiniță, iar copiii din clasele 1-8 merg cu microbuzul școlar la comuna Câțcău.
Parohia Sălișca are un numar de 480 de credincioși care își păstrează credința, datinile și obiceiurile strămoșești. Întrucât cei mai mulți credincioși sunt de vârsta a treia, se străduiesc să contribuie, în limita puterii lor, la toate activitățiile culturale, misionare și social-filantropice pe care ni le cere conștiința noastră de creștini.
Despre părintele Vlad-Cristian Todoran:
Este născut în comuna Bața, jud. Bistrița-Năsăud, în anul 1993. Urmează liceul „Alexandru Papiu Ilarian” din Dej, după studiile universitare la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxă, specializarea teologie pastorală. Aprofundează studiul teologiei prin programul de masterat „Consiliere pastorală și asistență psihosocială” din cadrul aceleiași facultăți.
Este hirotonit preot în iunie 2018, pentru parohia Sălișca.