Parohia Sălișca

UntitledDate de contact:

Preot paroh  Vasile CĂPRAR:

Adresa: Salisca  nr.115

Telefon: 0264225262

Email:

 

Istoricul parohiei:

Documentar satul este mentionat pentru prima data in anul 1405 ca sat romanesc cu cateva familii  de crestini ortodocsi care si-au pastrat credinta  limba, obiceiurile precum si formele lor specific  sociale si bisericesti de-a lungul timpului.

Salisca  este asezata(situata) in drumul ce unea Episcopia Vadului cu Cetatea Ciceului.Serviciile religioase erau oficiate de calugari si preoti  sfintiti la Manastirea Vadului.

In parohia Salisca  exista trei biserici:

Biserica din Deal datand din sec al XVII-lea construita din lemn de stejar care exista si astazi purtand  hramul Sf. Arhangheli  Mihail si Gavril si datorita vechimii ei este declarata monument istoric

Dupa anul 1700 o parte din credinciosi  au fost siliti sa treaca la religia Greco-catolica  impreuna cu filia Coplean.

In anul 1890 credinciosi ortodocsi isi construiesc biserica din lemn pe locul unde este astazi cimitirul Valeni cu hramul Adormirea Maicii Domnului preot fiind Teodor Purdea.

Parohia Salisca primeste ca filie satul Catcau iar credinciosii Greco-catolici incep sa revina din noula biserica stramoseasca.

Astfel ca intre anii1907-1908 in timpul preotului orthodox Sigismund Lengyel se edifica o noua biserica din lemn adus din bisericile demolate in satele Rohia si Coruieni. Se sfinteste cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Dupa edificarea acestei biserici care era mai mare, biserica din lemn de pe Valeni se demoleaza.

Preoti slujitori amintim:Pr. Savan Isidor 1915-1921

Pr Muresan Grigore 1923-1939

Pr Foltis Ioan 1940-1944

Pr Romulus Buda 1944-1948

La biserica  din Deal Greco catolica cu filia Coplean au slujit preotii :
Pop Nicolae 1888-1902

Medan  Ioan 1902-1909

Ciurdarean Aurel 1910-1949.

Preotul Ciurdarean Aurel impreuna cu credinciosii Greco-catolici si filia Coplean se reintorc la bisesrica strabuna ortodoxa prin semnarea actului din 21 octombrie 1948.

Intre anii 1946-1947 preotul Ciurdarean Aurel impreuna cu credinciosii au pus piatra de temelie la cea  de a treia biserica (biserica noua) si au inceput construirea actualului locas de inchinare.

S-au ridicat zidurile pana deasupra ferestrelor si lucrarea a fost intrerupta din cauza regimului communist.

Intre anii1949-1951 a slujit preotul Bujita Ioan;

1951-1953 a slujit preotul Racolta Vasile

Din 21 aprilie 1953-1969 a slujit preotul Man Alexandru in timpul caruia s-a pregatit caramida pentru terminarea bisericii.

In anul 1970 este numit la Salisca preotul Revnic Vasile care impreuna cu credinciosii aduna tot materialul necesar pentru terminarea construirii bisericii al carui final a fost anul 1974.

Biserica este in forma de nava cu trei turnuri ,unul mai mare deasupra pronaosului si doua mai mici.Nu avea pictura cand s-a sfintit.

Sfintirea noului locas de inchinare  a avut loc la 25august 1974 de catre IPSTeofil Herineanu inconjurat de un impresionant  sobor de preoti si multi credinciosi din imprejurimi.

La sfarsitul anului 1975 pr. Revnic Vasile se transfera la parohia Dej Valea Codorului si vine la Salisca pr.Satmari Ioan care pastoreste pana la 1aprilie 1979 cand se transfera la parohia Lapusel Maramures. Parohia ramane   vacanta 7 luni iar cu data de 15 noiembrie 1979 este numit  licentiatul in teologie  Caprar Vasile care pastoreste si astazi turma de credinciosi incredintata.

Intre anii 1984-1986 s-a executat pictura bisericii in tempera de catre pictorul Munteanu Coriolan.

Iconostasul a fost sculpat de catre sculptorul Marcasan Ioan din Nima, iar icoanele  de pe iconostas au fost pictate la Manastirea Nicula.

Toate cheltuielile pentru pictura au fost suportate de credinciosii parohiei

Dupa terminarea picturii in ultima duminica a lunii august a anului 1986 a avut loc resfintirea bisericii de catre P.S Iustinian Chira Maramuresanul inconjurat de un mare sobor  de preoti si credinciosi.

Preotul Vasile Caprar a primit distinctie de sachelar.

Dupa anul 1992 s-au inceput si lucrarile la biserica SF. Arhangheli din filia Coplean.

S-a lucrat la fatada exterioara si s-a pictat biserica in tempera de catre pictorul Bumb Traian.

In anul 1998 septembrie 13 s-a sfintit biserica de catre IPS Irineu Bistriteanul si preoti din imprejurimi in mijocul multor credinciosi. Pr  Vasile Caprar a primit distinctia de iconom

Filia Coplean s-a desprins de Parohia Salisca in anul 2000 si a devenit parohie.

Printer evenimentele istorice ale  Parohiei Salisca se poate aminti trecerea lui Pintea Grigore Viteazul prin partea de nord a atului Salisca dovada  este ca pe buza dreapta a Vaii lui Ciontos in capul cararii ce urca pe Dambul grecilor exista si astazi fantana din care se pare ca a baut chiar el. Pe fundul fantanii s-a descoperit  o lespede de piatra  pe care erau incizate literele V.P. interpretate ca semn  de la Pintea.

In parohia Salisca si in special biserica din Deal-monument istoric au existat  obiecte de patrimoniu care au fost ridicate in baza unui proces-verbal si donate spre pastrare si siguranta centrului eparhial Cluj.Mentionam  de asemenea ca Biserica din Deal monument istorica fost renovata o data intre anii1972-1974 preot fiind Revnic Vasile si 2004-2005 in timpul pastoririi preotului actual Vasile Caprar si cu finantare din partea credinciosilor. S-a schimbat acoperisul de sindrila de pe biserica si turla. Biserica se afla acum in stare buna si poate fi vizitata.

Parohia  Salisca si-a schimbat infatisarea in special dupa evenimentele din 1989. Au aparut case noi .S-a introdus gazul metan si apa chiar si in biserica.Drumul ce leaga centrul satului cu soseaua Dej-Baia-Mare s-a asfaltat.

In parohie exista  o scoala  echipata conform standardelor europene dar au ramas numai copii de gradinita  iar copii din clasele1-8 merg cu microbuzul scolar la comuna Catcau.

Parohia Salisca are un numar de 480 de credinciosi care isi pstreaza credinta, datinile si obiceiurile stramosesti. Intrucat  cei mai multi credinciosi sunt de varsta a treia se straduiesc sa contribuie in limita puterii lor la toate activitatile cultural,misionare si social filantropice pe care ni le cere constiinta noastra de crestini si forurile noastre superioare.

Despre părintele Vasile CĂPRAR:

Data nasterii:29.07.1950

Scoli absolvite si anul absolvirii:-liceul 1974

-Institutul Teologic de Grad Universitar Sibiu 1979

Data hirotoniei:3.11.1979  Diacon in catedrala arhiepiscopala Cluj-Napoca de catre I.P.S Teofil  Herineanu.

4.11.1979 preot la sfintirea  bisericii din Beclean de catre I.P Teofil Herineanu.

Parohii ocupate si perioada: din 15.11.1979 Parohia Salisca  si pana in prezent.

Grade profesionale:-definitivare  anul:1993

–  promovare anul:1995

–   gradul I- anul:2005

Distinctii primite: sachelar – anul:1986

iconom- anul:1998