Sari la conținut

Parohia Dej V – Sf. Nectarie

Pr. Buftea IoanDate de contact:

Preot paroh Ioan BUFTEA

Adresa:Str. Crângului, Nr. 19 B, Mun. Dej, Jud.Cluj

Telefon:0743022584

Email: dej5 @ protopopiatulortodox.ro

Istoricul parohiei:

Parohia cu hramul ”Sfântul Ierarh Nectarie” a fost înființată începând cu data de 15 mai 2011 la inițiativa I.P.S. Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Postul de Preot paroh a fost ocupat de către Părintele Buftea Ioan în urma concursului organizat în data de 1 iulie 2011.

Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă de către I.P.S. Andrei, în data de 13 august 2011. Tot atunci a fost sfințit Paraclisul în care se desfăşoară programul liturgic al parohiei până la finalizarea bisericii de zid şi a fost instalat şi Preotul paroh.

Momentan lucrările de zidire la biserica nouă se află la cota +- 0.

Planul bisericii va fi în formă de Cruce cu 2 abside laterale şi o cupolă centrală, iar clopotniţa va fi executată separat de biserică.

Numărul actual al credincioșilor noştri este de 1700 de suflete.

Săptămânal organizam diverse întâlniri și activități împreună cu Liga Tinerilor Ortodocși din Dej.

Parohia noastră desfășoară diverse activități în parteneriat cu Grădinița ”Lumea Piticilor” din Dej.         

Despre părintele Ioan Buftea :

 Data nașterii:12.03.1984

           Școli absolvite și anul absolvirii:

Între anii 1998-2003 am urmat și absolvit Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare.

Între anii 2003-2007 am urmat și absolvit  cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia, specializarea Teologie Pastorală, fiind licențiat din anul 2007.

Între anii 2007-2009 am urmat și absolvit cursurile de Masterat ale Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia, specializarea Teologie consiliere pastorală.

         Data hirotoniei:

În data 17 decembrie 2006 de am fost hirotonit diacon, iar în data de 24 decembrie am fost hirotonit preot de către I.P.S. Andrei, pe atunci Arhiepiscop de Alba-Iulia.

 Parohii ocupate:

Din data de 25 decembrie 2006 până în data de 31 iulie 2011 am fost Preot paroh în Parohia Ortodoxă ”Înălțarea Domnului” din satul Peleș, Protopopiatul Câmpeni, Județul Alba.

Din data de 1 august 2011 sunt Preot paroh în Parohia Ortodoxă ”Sfântul Ierarh Nectarie” Dej V, Protopopiatul Ortodox Dej, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului.

      Grade profesionale:

Dețin gradul profesional: definitivat.

       Distincții :

În data de 02 februarie 2010 am primit distincția de „iconom” de la I.P.S. Arhiepiscop Andrei, în urma zidirii noii case parohiale din Parohia Peleș.

În data de 7 ianuarie 2015 am primit distincția de ,, stavrofor” 

În data de 14 ianuarie  2015 am fost numit in funția de protoereu al Protopopiatului Dej.