Sari la conținut

ÎPS Andrei prezent la hramul Bisericii ,,Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej

Parohia Ortodoxă ,,Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej și-a sărbătorit astăzi ocrotitorul. Slujbele dedicate ,,Sfântului Ierah Nectarie” au început în seara zilei de 8 noiembrie, de la ora 18.00, cu slujba Privegherii, iar răspunsurile liturgice au fost date de maicile de la Mănăstirea Cășiel.

Programul liturgic de azi a început cu Slujba Acatistului Sfântului Nectarie și a continuat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit ANDREI, împreună cu un impresionant sobor de preoți și diaconi.

Părintele Mitropolit ANDREI, în cuvântul său de învățătură, a vorbit despre faptele milei trupești: ,,Faptele milei trupești sunt șapte la număr iar a cincea  se referă la cercetarea celor bolnavi. Aceasta a fost și virtutea ,,Sfântului Ierarh Nectarie”, care cu dragostea față de cei bolnavi și datorită acestei virtuți Dumnezeu i-a dat și darul tămăduirii bolilor încă de pe când era în viață. Acesta a avut mare dragoste față de cei bolnavi și în special de cei bolnavi de cancer. Acesta a tămăduit mulți bolnavi în timpul vieții, dar mai ales după moartea sa, moaștele lui au tămăduit inclusiv bolnavi de cancer. Deaceea  cei ce au această boală grea apelează la rugăciunile ,,Sfântului Nectarie de la Eghina”, a spus Părintele Mitropolit în cuvântul de învățătură.

Au fost prezenți foarte mulți credincioși iar pentru cei care nu au găsit loc în biserică, a fost instalat un ecran în curtea locașului de cult, unde au putut urmării desfășurarea slujbei.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către un grup de teologi, iar la momentul chinonicului, cunoscuta interpretă de muzică populară, Ioana Breda Morar a interpretat mai multe pricesne, timp în care mulți credincioșii s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele protopop Ioan Buftea, parohul Bisericii ,,Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej, a mulțumit lui Dumnezeu pentru ziua de astăzi, apoi Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru bucuria făcută credincioșilor și pentru susținerea morală acordată, tuturor preoților din Protopopiatul Dej prezenți la Sfânta Liturghie, Maicilor de la Mănăstirea Cășiel, credincioșilor care s-au implicat în organizarea acestui hram și tuturor celor prezenți la această frumoasă sărbătoare.

,,Am venit azi, preoți și credincioși, pentru a-i aduce laude iubitului nostru ocrotitor, ,,Sfântul Ierarh Nectarie” și mulțumindu-i pentru nemăsurata sa dragoste față de noi, să-i cântăm Bucurăte ,,Sfinte Ierarhe Nectarie”, Mare Făcător de Minuni!, a spus părintele Ioan Buftea, Parohul Bisericii cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej și Protopopul Dejului. 

Tuturor copiilor care au participat la slujbă, Înaltpreasfințitul Andrei le-a împărțit cărți de rugăciuni și toți credincioșii au fost miruiți iar apoi s-au închinat la un fragment din moaștele ,,Sfântului Nectarie”, primite pentru păstrare din Grecia.