Sari la conținut

„Veșnicia s-a născut la sat!”, proiect de suflet în Parohia Chiuiești

Proiectul „Veșnicia s-a născut la sat!”, este inițiat de Școala Gimnazială Chiuiești și Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, în parteneriat cu Primăria Comunei Chiuiești, Centrul de Informare și Marketing Turistic Chiuiești, și Asociația PRO IBD SES prin Centrul de zi pentru persoane vârstnice Măgoaja. Este un proiect gândit pentru elevi, cu aceștia și cu sprijinul instituțiilor partenere, instituții alături de care formăm o familie, o familie lărgită care și-a propus să ducă mai departe tradițiile și obiceiurile străbune. Se spune că rădăcinile nu se uită, ei bine fiecare dintre noi are rădăcinile înfipte adânc într-un loc pitoresc, undeva „la țară”, locul unde pâinea se coace pe vatră, aluatul pentru plăcinte se frământă manual, cămășile se țeseau în război, șosetele se croșetau cu andrele, iar zgărduțele încununau munca meticuloasă a străbunilor noștri.

Proiectul „Veșnicia s-a născut la sat!” este inițiat de Școala Gimnazială Chiuiești și Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, în parteneriat cu Primăria Comunei Chiuiești, Centrul de Informare și Marketing Turistic Chiuiești, Asociația PRO IBD SES prin Centrul de zi pentru persoane vârstnice Măgoaja. Este un proiect gândit pentru elevi, cu aceștia și cu sprijinul instituțiilor partenere, instituții alături de care formăm o familie, o familie lărgită care și-a propus să ducă mai departe tradițiile și obiceiurile străbune.
Se spune că rădăcinile nu se uită, ei bine fiecare dintre noi are rădăcinile înfipte adânc într-un loc pitoresc, undeva „la țară”, locul unde pâinea se coace pe vatră, aluatul pentru plăcinte se frământă manual, cămășile se țeseau în război, șosetele se croșetau cu andrele, iar zgărduțele încununau munca meticuloasă a străbunilor noștri.
Cum satele tradiționale sunt tot mai puține, inițiatorii acestui proiect, și-au propus, alături de partenerii implicați, să integreze în lumea modernă tradiționalismul de altădată. Pentru aceasta, cu sprijinul vârstnicilor de la Centrul de zi Măgoaja, vrem „să sădim” în inimile copiilor/elevilor noștri sămânța sensibilității, a traiului frumos, a înțelepciunii de altădată și a artei stăbune. În acest scop, se vor realiza mai multe activități practice, tip șezătoare, prin care micii „învățăcei” vor pătrunde în lumea satului tradițional din zona Chiuieștiului. Aici vor învăța, utilizând micuțele lor mâini, cum se pregătesc plăcintele crețe, colăceii, cocorăzile, cum se realizează zgărduțele, cum se toarce lâna, cum se face dantela, cum se împletesc/croșetează ciorapii (șosetele), cum se realizează împletiturile pentru pălăriile din paie.
Prin amabilitatea partenerilor de la Centrul de Informare și Marketing Turistic Chiuiești vor fi prezentate elevilor uneltele ce se găseau în casele țărănești și rolul acestora în gospodărie. Va fi expus și prezentat/descris portul popular din zonă (cămăși, poale, zadii, năfrămi și izmene) purtat cu secole în urmă și păstrat cu sfințenie. Totodată vor fi expuse mai multe țesături. 
Prin aceste activități, noi, partenerii proiectului, vrem să nu lăsăm pradă uitării tot ce a fost nobil, frumos și sacru. Dorim să ducem proiectul mai departe, să lărgim sfera de cunoaștere a celor mici și să culegem cât mai multe informații de la persoanele cu plete cărunte, dar care au un suflet atât de curat, sunt un izvor nesecat de energie, sensibilitate, bunătate și cunoștințe practice.