Sari la conținut

Ștefan cel Mare și Sfânt cinstit la Mănăstirea Vad

Moment de mare sărbătoare astăzi la Mănăstirea ,,Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din comuna Vad. Locașul de cult și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual, prin oficierea Sfintei Liturghii. Sfânta Liturghie a fost săvârșită la altarul de vară al mănăstirii, sfințit înainte de începerea slujbei de ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la slujbă au fost date de corul de maici de la Mănăstirea Piatra Fântânele.

În cuvântul de învățătură Părintele Mitropolit a vorbit despre viața Sfântului Ștefan cel Mare, pe care l-a numit icoană deplină și curată a sufletului românesc.

La finalul slujbei ÎPS Andrei i-a îndemnat pe cei prezenți să-și iubească neamul și țara la fel de mult cum a făcut-o și Ștefan Cel Mare, ctitorul bisericii de la Vad.

Părintele stareț Nicodim Pop a mulțumit la finalul Sfintei Liturghii tuturor care au dat o mână de ajutor în realizarea acestei frumoase sărbători, dar și celor care au sprijinit biserica de-a lungul anilor.

Situată în satul Vad, protopopiatul Dej, biserica, monument istoric având hramul “Adormirea Maicii Domnului” , a fost ridicată de Voievodul moldovean Ștefan cel Mare, pe ruinele unei vechi sihăstri construită de (sau în timpul fraților ) Balc și Drag pe la sfârșitul veacului XIV, neștiindu-se însă data concretă de atestare. Cei mai mulți istorici vorbesc despre sfârșitul anilor 1400, începutul anilor 1500, atunci când Ștefan cel Mare are sub stăpânire cetatea Ciceului.

În ultima vreme, ctitoria ștefaniană de la Vad, una dintre cele mai vechi biserici de piatră ale românilor transilvăneni, a funcționat doar ca monument istoric și restaurat de către Direcția Monumentelor Istorice.

La inițiativa Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, s-a redeschis vechea ctitorie a lui Ștefan cel Mare, și funcționează ca mănăstire, din 1 februarie 2012.