Sari la conținut

Slujire Arhierească în Parohia Cuzdrioara

În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți (a lăsatului sec de carne), 10 martie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea parohială din Cuzdrioara, județul Cluj.

De la ora 10:00, în biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul Dejului – preotul Ioan Buftea, preotul paroh Vasile Banc, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Judecata universală”, în cadrul căruia a vorbit despre două realități la care ne îndeamnă să medităm Evanghelia din Duminica Înfricoșătoarei Judecăți: moartea și dreapta judecată. Totodată, ierarhul a vorbit despre faptele milei trupești și i-a îndemnat pe cei prezenți să fie aproape de semenii aflați în nevoie, să se implice în acțiuni filantropice și de asistență socială.

„Faptele noastre cele bune trag mult în cumpăna dreptății lui Dumnezeu, la sfânta și dreapta judecată”, a spus Mitropolitul Clujului.


 
La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Radu-Mircea Moldovan, pe seama Parohiei Recea Cristur, Protopopiatul Dej.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul de teologi „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej. La chinonic, interpreta de muzică populară  Adela Zanc, fiică a satului, a interpretat pricesne.
La finalul slujbei, părintele paroh Vasile Banc a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor prezenți. În semn de prețuire și recunoștință, Înaltpreasfinției Sale i-a oferit o icoană cu Maica Domnului.
Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă desfășurată în cei 38 de ani de slujire sacerdotală, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe preotul paroh Vasile Banc. De asemenea, copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.
La eveniment au luat parte autorități civile și militare, precum și numeroși localnici și fii ai satului, o parte fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei. Printre oficialitățile prezente s-au numărat comandantul Grupării de Jandarmi Mobilă „Ştefan Cicio-Pop” din Cluj-Napoca – colonelul Sebastian-Florin Cliţan și primarul comunei Cuzdrioara – ing. Simion Casian Rus.

 
Scurt istoric
Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Cuzdrioara a fost construită în anul 1863. În decursul timpului, sfântul lăcaș a fost restaurat de mai multe ori. Între anii 1997-2000 a fost mărită suprafaţa utilă cu un balcon, s-a construit pridvorul de la intrare, a fost renovată la exterior și interior, iar între anii 2000 – 2001 a fost repictată în tehnica tempera grasă de către pictorul Bumbu Constantin din Căşeiu. Lăcașul de cult a fost resfințit la data de 22 septembrie 2002, de către vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului