„Procesiunea Bucuriei” ediția a II-a

wtIMG_7305

Credincioșii parohiilor din Dej, au participat la „Procesiunea Bucuriei”, organizată de Protopopiatul Ortodox Dej, pentru al II-lea an consecutiv.

Evenimentul a debutat la ora 18:00, la Parohia Sfântul Ierarh Nectarie, unde s-a făcut o slujbă de binecuvântare a evenimentului, apoi, credincioșii au pornit în cântări și rugăciune spre Capela Militară din Parcul Mare, unde la ora 19:00 a început Vecernia plecării genunchilor, oficiată de către pr. Inspector Eparhial, Prof. Dr. Liviu Vidican-Manci, directorul Seminarului Teologic din Cluj-Napoca, împreună cu preoții de la parohiile din Dej și din împrejurimi. Cei prezenți au avut bucuria de a asculta cuvântul de învățătură rostit de către părintele inspector. Acesta a încercat să dea răspunsul la întrebarea Ce este Sfântul Duh ? Părintele a încercat o definire concretă prin relația cu Taina Sfintei Mirungeri – modul de primire reală a Harului Sfântului Duh, prin acest mod, omul devine parte din Biserică și este și el un nou Hristos. În încheiere, părintele protopop, Ioan Buftea, a mulțumit tuturor celor care s-au ostenit în realizarea acestui eveniment.

Vecernia plecării genunchilor este o slujbă specială, care se săvârșește o singură dată pe an. Din punct de vedere liturgic, este diferită față de restul slujbelor de seară, întrucât i se adaugă 7 rugăciuni, în timpul cărora se îngenunchează pentru prima dată, după Praznicul Învierii.

Sursa media si video: Dejeanul.ro