Sari la conținut

Prezentarea cărţii ,,Cântări la înmormântarea mirenilor” -autor pr.prof.univ.dr. Vasile Stanciu

În cadrul întâlnirii lunare de lucru a preoților din Protopopiatul Ortodox Dej, s-a realizat prezentarea lucrării ,,Cântări la înmormântarea mirenilor”, de către Arhid. Asist. univ. dr. Daniel Mocanu.

Ședința de lucru a preoților din Protopopiatul Ortodox Român Dej, s-a desfășurat astăzi 18.06.2019, cu începere de la ora 10:00, în ,,Sala Protopop Teofil Herineanu”, în prezenţa onorabililor invitaţi, pr.prof.univ.dr. Vasile Stanciu, Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Din Cluj-Napoca şi a arhid.asist.univ.dr. Daniel Mocanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca; a pr. Ioan Buftea Protopopul Dejului și a preoților din Protopopiatul Dej.

Părintele arhidiacon Daniel Mocanu a realizat în debutul întâlnirii o succintă prezentare a începuturilor muzicii bisericești transilvănene amintind de unele lucrări și autori de muzică bisericească vechi. Apoi a realizat o prezentare completă a cărții ,,Cântări la înmormântarea mirenilor”, a cărei autor este părintele profesor Vasile Stanciu. Cartea a apărut la editura Renaşterea şi este însoţită şi de un CD pe care preoţii l-au primit în dar la finalul întâlnirii.

După prezentarea cărții, a luat cuvântul părintele Decan, amintind celor de față ce rol determinant are slujirea și cântarea religioasă în cadrul Bisericii noastre Ortodoxe, citându-l medicul și profesorul universitar Pavel Chirilă: ,,Ortodoxiei, de la naşterea ei, îi este familiară învăţătura despre Marea Trecere. Ortodoxul autentic nu se întristează când vorbeşte despre ,,a pleca la Domnul” sau ,,a trece la cele veșnice”. Nici o altă religie sau confesiune creştină nu are mai multe slujbe şi rânduieli legate de pregătirea zilnică pentru moarte, de grija pentru sufletul omului, care înaintează spre veşnicie. Neîntristarea în faţa morţii vine din simţământul eroic şi plin de nădejde al comuniunii ecleziale, din certitudinea că la plecarea sufletului vin, ne asistă şi ne conduc puterile cereşti spre Dumnezeu.”

La cele citate părintele Decan a mai adăugat că pe lângă puterile cerești ne mai conduc la Dumnezeu și cântările slujbei de la înmormântare.

Părintele Vlad Todoran a realizat apoi o scurtă prezentare a noului departament Misionar de propovăduire şi apărare a Credinţei Ortodoxe, care s-a înfiinţat de curând la nivelul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Clujului şi care doreşte să eficientizeze misiunea Bisericii atât la nivel eparhial, cât şi la nivel parohial. Părintele Vlad Todoran de la Parohia Sălişca este desemnat ca reprezentant al Protopopiatului Ortodox Dej în cadrul acestui departament.

La final părintele Ioan Buftea, protopopul Dejului, a mulţumit celor doi invitaţi pentru prezenţa în mijlocul preoţilor din Protopopiatul Dej şi în mod special părintelui Decan pentru grija pe care o poartă faţă de studenţii de la facultatea de Teologie din Cluj-Napoca.

Deasemnea a amintit celor prezenţi şi de conferinţa pe care Protopopiatul Ortodox Român Dej o organizează în data de 20.06.2019, la Centrul Cultural Arta din Municipiul Dej, cu tema ,,Societatea de azi, o lume fără familie?”. Această conferință se desfășoară în cadrul unui proiect cultural-religios mai amplu, care se intitulează: ,,Familia și societetea, ce ne spune Biblia”, inițiat de Protopopiatul Ortodox Român Dej. Această Conferinţă va fi susţinută de către pr.prof.univ. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Părintele protopop a încheiat lucrările acestei întâlniri de suflet felicitându-i pe toţi cei care în luna aceasta şi-au sărbătorit sau îşi vor sărbători ziua de naştere.