Parohia „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej a sărbătorit cel de-al VI-lea hram

dscf7953-1080x675

În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nectarie, la biserica din Municipiul Dej care-i poartă hramul, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. Slujba a fost oficiată în noua biserică de zid. Au fost prezenți credincioși dejeni în numar foarte mare iar pentru cei care nu au găsit loc în biserică, s-a instalat un ecran în curtea locașului de cult, unde au putut urmării desfășurarea slujbei.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a adresat cu cuvînt de învățătură, despre patima invidiei. Plecând de la viața Sfântului Ierarh Nectarie, care a suferit mult din cauza invidiei contemporanilor săi, Mitropolitul Clujului a evidențiat daunele pe care această patimă le provoacă, atât în relațiile interumane cât și în sufletul fiecăruia.

Sfântul Nectarie a fost omul lui Dumnezeu, nu știu eu dacă a murit necăjit, dar prea fericit nu a fost după câte necazuri i-au făcut contemporanii lui, pentru că a fost victima pizmei, a invidiei, această patimă nenorocită numită așa de Sfântul Vasile cel Mare.

Patima invidiei este una dintre cele mai grele și nefolositoare. Este lucrarea deavolului și îi cuprinde pe mulți, și îi frământă, iar în loc să îi facă rău celuilalt se rănesc pe ei înșiși.

Această patimă l-a izgonit din scaun pe Sfântul Ierarh Nectarie, dar Dumnezeu nu l-a uitat, iar după moarte i-au găsit trupul făcător de minuni. (IPS Andrei)

Răspunsurile au fost date de cântăreții Catedralei Mitropolitane „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca, iar la momentul chinonicului, solistul de muzică populară Ioan Dordoi a interpretat mai multe pricesne, timp în care credincioșii s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

La finalul Sfintei Liturghii, Protopopul Dejului, care este și preot paroh al acestei parohii, Pr. Ioan Buftea a adresat mulțumiri atât Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru vizită și pentru purtarea de grijă pe care o are pentru credincioșii parohiei, dar și autorităților locale, județene și armatei prin reprezentanții lor prezenți la sărbătoarea bisericii.

Tuturor copiilor care au participat la slujbă, Înaltpreasfințitul Andrei le-a împărțit cărți de rugăciuni, toți credincioșii au fost miruiți iar apoi s-au închinat la un fragment din moaștele Sfântului Nectarie, primite pentru păstrare din Grecia.