Sari la conținut

Parohia Dej I are de astăzi un nou preot paroh

Credincioșii parohiei Dej I, cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și-au primit noul păstor sufletesc.

Duminică, 03 decembrie 2023, Parohia Ortodoxă Dej I a fost gazda unui eveniment istoric. Începând cu ora 9:30, un sobor de preoți, sub protia Părintelui Protopop Ioan Buftea a oficiat Sfânta Liturghie.

La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Protopop a rostit un cuvânt de învățătură, pornind de la pericopa evanghelică ce se citește în duminica a 31-a după Rusalii, a Vindecării orbului din Ierihon.

La finalul Sfintei Liturghii a urmat instalarea noului preot paroh, părintele Gavril Ioan Gretinuc, cel care, în urma concursului organizat de Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a primit acest post.

Cu acest prilej, părintele Ioan Buftea, în calitate de Protopop, a evocat activitatea vrednicului părinte Gavril Chirilă, fostul preot paroh, cel care a slujit la altarul acestei biserici din anul 1977. Părintele a avut și funcția de secretar al Protopopiatului Dej, timp de 47 de ani. Părintele protopop l-a caracterizat pe părintele Gavril Chirilă ca fiind un preot iubitor față de cele sfinte și prin excelență iubitor și făcător de pace.

În continuare, așa cum este tradiția, i-au fost înmânate noului paroh Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și o cheie, iar apoi au urmat luările de cuvânt. Astfel, Părintele Gavril Ioan Gretinuc și-a exprimat mulțumirea față de toți cei prezenți și s-a prezentat în fața comunității, iar părintele Gavril Chirilă și părintele Iuliu-Teodor Leach (slujitor al acestui sfânt altar) l-au felicitat pe noul paroh, dorindu-i frumoase realizări pe plan pastoral dar și administrativ.

Părintele Gavril Gretinuc este absolvent al Seminarului Teologic Ortodox și al Facultății de Teologie din Cluj-Napoca. Preacucernicia Sa a păstorit Parohia Măgoaja, Protopopiatul Dej din 1 februarie 2011 până în 31 noiembrie 2023.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei.

Istoricul parohiei Dej I poate fi accesat în pagina dedicată.