Părintele Profesor Stelian Tofană, prezent la ședința lunară din Protopopiat

DSC_0596

Astăzi 15 octombrie, a avut loc ședința lunară a preoților din Protopopiatul Ortodox Dej. Aceasta a debutat de la ora 10 la sediul Protopopiatului și a fost prezidată de către părintele Ioan Buftea. Un invitat de seamă a fost Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj – Napoca care a conferențiat preoților prezenți o temă de actualitate intitulată: ”Biblia și misiunea preotului, astăzi”. Preacucernicia sa a vorbit despre primejdia ispitelor într-o societate secularizată și despre importanța misiunii preoțești începând cu persoana proprie, viața familială și parohia în care se află preotul respectiv. Importanța societății azi și rolul Bibliei care definește determinant misiunea preotului în parohia sa, care se împarte în parohia mică: familia sa, și parohia mare – enoriașii pe care-i păstorește.

Conferința a cuprins 4 teme:

  • 1) Ce nu e Biblia? Răspunsul: O carte! ;
  • 2) Ce e Biblia? Răspunsul: a) O Bibliotecă! b) Cuvântul lui Dumnezeu! : Deuteronom 32, 46-47; Ioan 6,64; Evrei 1,1; Psalmi 118, 72,92,105;
  • 3) Biblia – Adevăr sau mit? Răspuns: Biblia nu e un mit, răspuns stau jertfele martirilor, Biblia fiind cea mai tradusă și citită carte din lume, având între 2000 – 4000 de traducători și fiind tradusă în peste 1280 de limbi. Biserica are astăzi la bază cuvântul Scripturii! Fericitul Ieronim: ”Noi mâncăm și bem Trupul și Sângele Său în Dumnezeiasca Euharistie, dar și în lectura Scripturilor!”  I Tes. 2, 15: ”Cuvântul lui Dumnezeu lucrează în voi”!
  • 4) Biblia – misiunea preotului: îndemn către preoți de a citi și reciti Biblia și de avea fiecare membru al familiei câte una, Biblia având importanța ei în casa fiecărui credincios.

Părintele protopop Ioan Buftea l-a prezentat pe noul președinte al Asociației „Filantropia Ortodoxă” – Filiala Dej, în persoana domnului Șoaită Costinel.

În data de 5 noiembrie de la ora 10 va avea loc Conferința de toamnă în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

La încheierea conferinței, părintele protopop Ioan Buftea a mulțumit în numele tuturor preoților prezenți, preacucernicului părinte profesor universitar doctor Stelian Tofană pentru frumoasele ”vorbe de duh”, având loc și o frumoasă agapă creștină între cei prezenți.