Părintele Mitropolit Andrei, prezent în comunitatea dejeană

În Duminica a 5-a după Paști (a Samarinencei), 17 mai 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din municipiul Dej. Medicul din prima linie în lupta cu COVID-19, locotenentul-colonel Dinu Ștefan Chioralia, a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă”.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, în fața bisericii parohiei „Sfântul Ierarh Nectarie”, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor restrâns de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul Dejului și parohul bisericii – preotul Ioan Buftea, directorul Asociației Filantropia Ortodoxă Dej – preotul Costinel Șoaită, și directorul Radio Renașterea – arhidiaconul Dan Văscu.

Slujba a fost oficiată în prezența credincioșilor, pentru prima dată după ridicarea stării de urgență, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului. De asemenea, a putut fi urmărită și ascultată prin intermediul Radio Renașterea, precum și a postului local – Radio FIR Dej.

În cuvântul rostit după citirea pericopei evanghelice, intitulat „Suflet roditor de fapte bune”, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a îndemnat pe cei prezenți să fie aproape de semeni și să aibă o credință puternică.

Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup restrâns de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

În cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui. Totodată, a citit rugăciunea specială pentru încetarea noii pandemii.

Ordinul „Mihai Vodă” pentru medicul din prima linie în lupta cu COVID-19

În semn de prețuire și recunoștință, la final, Mitropolitul Andrei a oferit Ordinul „Mihai Vodă” locotenentului-colonel medic Dinu Ștefan Chioralia, stabilit în municipiul Dej, medic șef al Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” Bistrița, cel care în perioada stării de urgență a fost numit director medical la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.

Fotografii AICI.

Sursă articol: Radio Renașterea