Părintele Mitropolit Andrei în Protopopiatul Dej

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, azi 30.octombrie.2018, a fost în mijlocul preoților din Protopopiatul Ortodox Român Dej, cu ocazia Conferinței de Toamnă.

 

Ziua aceasta de bucurie a început cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită în Biserica cu Hramul ,, Sf. Mihail și Gavriil” din Dej.

În cadrul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni pentru odihna sufletului adormitului întru Domnul, Teofil Herineanu, protopop al Dejului (1978-2015), precum și pentru odihna sufletelor celor ce au trecut la cele veșnice în urma tragediei de la Clubul Colectiv din București, acum când se împlinesc 3 ani de la această grea încercare.

De la ora 10:00, în prezența ÎPS Părinte Andrei, a fost săvârșită slujba Te-Deum-ului, la care a participat și domnul Costan Morar, primarul Municipiului Dej .

De la ora 10:30, ÎPS Părinte Andrei a binecuvântat o placă comemorativă ce poartă numele vrednicului de pomenire Protopop Teofil Herineanu. Părintele protopop Ioan Buftea, împreună cu preoții din Protopopiatul Dej, în semn de recunoștință pentru cel care a fost Protopop Teofil Herineanu, trecut la cele veșnice în data de 4 februarie 2015, au hotărât ca Sala de Ședințe a Protopopiatului Dej să poarte numele ,,SALA PROTOPOP TEOFIL HERINEANU”. 

În jurul orei 11:00, sub președinția Părintelui Mitropolit Andrei, s-a desfășurat Conferința cu tema ,,Strategia misionară a Bisericii după Referendum”, susținută de Pr. Lect. Univ. Dr. Răzvan Perșa, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

ÎPS Andrei a subliniat unitatea spirituală realizată de  biserică, înaintea unirii de la 1 decembrie 1918 când a fost apogeul unirii. A rememorat apoi în câteva cuvinte întâmplările petrecute în Sala Unirii de la Alba Iulia, când a fost semnată Unirea Ardealului cu Țara, cunoscută și ca Marea Unire de la 1918.

Părintele Mitropolit a fost însoțit de către părintele arhimandrit Benedict Vesa, părintele profesor Ștefan Iloaie, părintele profesor Răzvan Perșa și părintele consilier arhidiacon Claudiu Grama.

La final, toți cei prezenți au interpretat un cântec patriotic, fiind dirijați de către maestrul Ioan Dordoi, renumit intrepret de muzică populară din Municipiul Dej.