O zi de bucurie în Comuna Bobâlna

Parteneriat de succes realizat de trei instituții școlare: Școala Gimnazială „ Mihai Eminescu” Dej și College Saint Esprint Beauvais, în parteneriat cu Școala Gimnazială Bobâlna.

În data de ,22 octombrie 2018, peste 70 de elevi, alături de profesorii însoțitori, au participat la activitățile desfășurate în cadrul Schimbului de experiență româno-francez dintre Școala Gimnazială „ Mihai Eminescu” Dej și College Saint Esprint Beauvais, în parteneriat cu Școala Gimnazială Bobâlna.

Alături de cele trei instituții școlare, au participat reprezentanți ai Institutului Francez de la Cluj,  ai Primăriei din Dej, Viceprimarul orașului Beauvais, Primarul Comunei Bobâlna, reprezentanți ai Armatei dejene, dar și a Poliției locale.

Evenimentul a debutat cu primirea invitaților, la ora 9:00, la Școala Gimnazială Bobâlna, după care, atât musafirii, cât și gazdele, s-au deplasat la Crucea amplasată pe dealul Bobâlnei. Acolo, Părintele Protopop Ioan Buftea, alături de preoții Iacob Șamșudean, Rareș Cojan și Cristian Cârlogea, au săvârșit o slujbă de pomenire pentru eroii neamului. După momentul religios, domnul Profesor Universitar Doctor Gavril Rus, de la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Babeş -Bolyai împreună cu domnul Dragoș Șamșudean, le- a vorbit invitaților, despre Răscoala de la Bobâlna. În continuare, grupul folk al Facultății de Istorie, domnișoara Alexandra Moldovan și grupul Olpret al Școlii Gimnaziale Bobâlna, au susținut un scurt moment artistic.

De la ora 11:00, a avut loc o depunere de coroane  la Monumentul lui Alexandru Vaida -Voevod, corifeu al Marii Uniri. Apoi domnul Profesor Gabriel Rus a vorbit despre personalitatea lui Vaida -Voevod și Marea Unire, acum la ceas aniversar, când România de azi sărbătoreşte Centenarul. Popasul a fost încununat cu prinderea într-o Horă a Unirii a tuturor participanților.

Ziua a continuat cu reîntoarcerea la școală, unde cei prezenți s-au bucurat de o mică gustare oferită de organizatori, dupa care, elevii au fost împărțiți pe trei grupe pentru a desfășura diferite activități culturale, recreative și sportive, care au avut rolul de a-i apropia pe tineri unii de alții.

La finalul activităților, toți invitații au notat pe floricele și frunze gânduri, impresii, pe care le-au așezat pe „Copacul prieteniei”.

Responsabilul activității a fost d-na profesor Jica Mariana Moldovan, alături de care au fost cadre didactice ale  Școlii Gimnaziale ,,Mihai Eminescu” Dej și Partenerul/Gazdă Director, Prof. Flavia Alina Șamșudean, alături de cadrele din Şcoala Gimnazială Bobâlna.

 

Prof. Buftea Eleonora Florina