Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, a oficiat Sfânta Liturghie în localitatea Leurda

Credincioșii parohiei Leurda, Protopopiatul Dej, s-au bucurat în Duminica întâi după Rusalii, a Tuturor Sfinților, 03 iunie 2018, de prezență arhierească.

Înaltpresfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a poposit în această parohie, unde a sfințit altarul de vară, construit în curtea bisericii din localitate, după care a săvârșit Sfânta Liturghie, în sobor de aproape 15 preoți și diaconi. Din sobor a făcut parte și protopopul de Dej, părintele Ioan Buftea. La slujbă au fost prezenți sute de credincioși, fii ai satului și autorități locale.

În cadrul predicii, Înaltpresfințitul Părinte Andrei le-a vorbit credincioșilor despre sfințenie.

Cuvânt de învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, rostit în Duminica Tuturor Sfinților în Parohia Leurda, Protopopiatul Dej.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost săvârșită și hirotonia întru preot a diaconului Andrei Șuteu pentru Parohia Ghireșul Român.

La finalul slujbei, pentru activitatea deosebită desfășurată în parohia Leurda, părintele paroh Marius Nicolae Iuga a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor. De asemenea, pentru susținerea oferită comunitătii parohiale, primarul comunei Cășeiu, comună de care aparține satul Leurda, domnul Silviu Boldor, a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei o Diplomă de aleasă cinstire. Diplome de apreciere au primit și alți credincioși care au contribuit la recondiționarea lăcașului de cult și a casei parohiale.  Preotul paroh a precizat că  în această duminică a fost sărbătorit, în avans, și hramul locașului de cult, ocrotit de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. De asemenea, i-a mulțumit ierarhului pentru prezență și i-a dăruit o Icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos, pictată de o fiică a parohiei.

La rândul său, protopopul de Dej, părintele Ioan Buftea, a prezentat un scurt istoric al satului Leurda, amintind că prima mențiune documentară a localității apare în 1858. În anul 1894 credincioșii de aici au cumpărat din comuna Chiuiești  o biserică de lemn, cu hramul „Sfinții Mihail și Gavriil”. În toamna anului 1997, deoarece se afla într-o stare avansată de degradare, biserica a fost vândută Muzeului Județean Bistrița, unde poate fi vizitată și astăzi. Actuala biserică unde se săvârșesc slujbele pentru cele 35 de familii din Leurda a fost adusă în în anul 1925 din localitatea maramureșeană Rohia.

După săvârșirea Sfintei Liturghii Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat slujba de înmormântare pentru părintele Vasile Căprar, cel care a fost paroh în Parohia Sălișca din Protopopiatul Dej și unde a slujit aproape 40 de ani.