Mănăstirea Sfântul „Ștefan cel Mare” și-a prăznuit hramul

Mănăstirea cu hramul Sfântul Voievod Ștefan cel Mare din comuna Vad și-a prăznuit hramul prin săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii oficiate de către Inaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La eveniment a fost prezent și exarhul mănăstirii din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, părintele Arhim. Dumitru Cobzaru.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către IPS Andrei care a marcat prin numeroase exemple importanța Sfântului voievod în viața creștinească românească numindu-l „icoană a sufletului românesc”.

În localitatea Vad a existat o mănăstire încă din secolele al XV-lea, al XVI-lea, care a funcţionat ca centru episcopal, de unde vine şi denumirea de azi a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, însă a fost desființată de generalul Bucow. Așezământul monahal a fost redeschis în anul 2011 la inițiativa IPS Andrei. Starețul mănăstirii este până în prezent Pr. Protos. Nicodim Pop. În perioada următoare vor începe lucrările la ansamblul monahal.