Sari la conținut

ÎPS Părinte Andrei prezent în Parohia Ocna Dej I

Miercuri, 8 august 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului Maramureșului și Sălajului a oficiat slujba Paraclisului Maicii Domnului în Biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Ocna Dej, protopopiatul Dej. Răspunsurile au fost date de corul parohiei.

În cuvântul de învățătură rostit Părintele Mitropolit le-a vorbit despre faptele milei creștine, subliniind faptul că tradiția creștină, a enumerat paisprezece fapte ale milei creștine: șapte fapte ale milei sufletești și șapte fapte ale milei trupești. Fiecare dintre ele sunt la fel de importante pentru că, doar împlinind acest testament lăsat nouă de Domnul Iisus Hristos în Evanghelia după Matei, capitolul 25, vom ajunge în Împărăția lui Dumnezeu.

La slujbă au participat Protopopul Dejului, Pr. Ioan Buftea, preoți ai parohiilor învecinate, primarul municipiului Dej, ing. Morar Costan, directorul Salinei Ocna Dej – Alin Sălătioan dar și foarte mulți credincioși.

La final parohul comunității, Pr Ioan Nicușor Pop, a adresat calde mulțumiri ierarhului pentru vizită și împreună slujire, dar și tuturor celor prezenți.

Scurt istoric

Biserica Ortodoxă cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Ocna Dej, protopopiatul Dej, s-a ridicat în anul 1928, pe locul unde înainte funcţiona şcoala din localitate. Numărul de credincioşi este de aproximativ 712 suflete.

Activităţi culturale şi misionare ale parohiei: participarea la orele de religie de la şcoală şi program catehetic pentru copii la Biserică, repetiţii de colinde, pricesne şi cântări bisericeşti cu corul Bisericii şi cu copiii şi tinerii din parohie, pelerinaje la mănăstiri, colind la spitalul si penitenciarul Dej, tabere de vară pentru copii, pictarea de icoane pe sticlă şi confecţionarea de cruciuliţe şi metaniere cu copiii, diverse activităţi religioase şi recreative cu copiii.

Activităţi sociale şi filantropice: organizarea de colecte pentru familiile nevoiaşe din parohie şi pentru nevoile bisericeşti, în general, cercetarea bolnavilor, a vârstnicilor şi a orfanilor.