În data de 16 mai 2019, a avut loc la Dej Conferinţa de Primăvară a preoţilor din Protopopiatul Ortodox Român Dej. La această Conferinţă a participat şi Părintele Mitropolit Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Ziua a început prin slujirea Dumnezeieștii Liturghii, în biserica Parohiei Dej I, de către preoții Protopopiatului Dej, apoi Slujba de Te-deum, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei și Conferința intitulată ,,Sate şi oameni. Practici, discursuri şi politici culturale”– în Sala ,,Protopop Teofil Herineanu”.
În debutul Conferinței, ÎPS Andrei a prezentat Tema unică la nivelul întregii Patriarhii pentru anul 2019- ,,An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română„, făcând o comemorare a satului tradițional românesc, oglindit în poeziile marilor poeți români.
În continuare, preoţii din Protopopiatul Ortodox Român Dej, au audiat, în prenţa ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, conferinţa ,,Sate şi oameni. Practici, discursuri şi politici culturale”, susținută de către Dr. Cosmina Timoce-Mocanu, cercetător științific la Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române Filiala Cluj.
După terminarea Conferinței a fost realizată o scurtă prezentare a ilustrului dascăl dejean Prof. Iosif Bâtiu, de către preotul Pop Silviu, în care a evidențiat dragostea acestuia față de școala românească și elevi, precum și monumentala lui activitate monografică.
Apoi, preotul Tecar Sabin a prezentat o poezie în care a fost evocată memoria satului românesc păstrată în amintirea celor care s-au născut și au crescut la țară, poezie scrisă de către părintele Sabin.
Comunicările administrative din partea Arhiepiscopiei Clujului au fost făcute de către părintele Bogdan Ivanov, Consilier Cultural.
La final, părintele protopop Ioan Buftea a îndemnat preoții să fie la înălțimea demnității înaintașilor care au slujit atât satul românesc, cât și Biserica Străbună.