Sari la conținut

Hramul Parohiei Ortodoxe Câțcău

Credincioșii din localitatea clujeană Câțcău au avut duminică, 22 iulie 2018, o întreită sărbătoare: au sărbătorit hramul bisericii „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, au aniversat 670 de ani de atestare documentară a localității dar și 105 ani de la ridicarea lăcașului de cult.

Pentru a întregi sărbătoarea, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Arhim. Dumitru Cobzaru, exarh al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, având alături în slujire un sobor de 14 preoți din care au făcut parte Arhim. Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Nicula, Arhim. Veniamin Pop, slujitor al Mănăstirii Megara din Grecia, fost stareț al Mănăstirii Nicula, și preoți din parohiile învecinate.

Arhim. Dumitru Cobzaru: „Vă îndemn, dragii mei, mai ales la praznice, la sărbătorile mari, să vă spovediți și să vă împărtășiți cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos!”

În cuvântul de învățătură, pornind de la pericopa evanghelică citită în a 8-a duminică după Rusalii, unde s-a relatat înmulțirea, de către Domnul Iisus Hristos, a pâinilor și a peștilor, Arhim. Dumitru Cobzaru le-a vorbit celor prezenți despre importanța Sfintei Împărtășanii.

Să ne aducem aminte, acolo unde se poate în fiecare zi, dacă nu, duminica, în sărbători, miercurea și vinerea, de această minune pe care a făcut-o Domnul Nostru Iisus Hristos asupra firii, și să ne împărtășim. Vă îndemn, dragii mei, mai ales la praznice, la sărbătorile mari, la această sărbătoare a dumneavostră să căutați cât mai mulți, pregătiți fiind, să vă spovediți și să vă împărtășiți cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos.

Arhim. Dumitru Cobzaru: „Aceste minuni săvârșite de Domnul Hristos au avut ca țintă mântuirea noastră, a neamului omenesc.”

De asemena, Părintele Dumitru a ținut să puncteze în omilia rostită importanța pe care o au minunile săvârșite de Mântuitorul Iisus Hristos.

Domnul Hristos a făcut o minune asupra firii, asupra pâini și a peștilor, a făcut și alte multe minuni, le găsim consemnate în parte în Sfintele Scripturi, însă El nu a făcut nici o minune la întâmplare, și nici una nu a făcut-o pentru sine Însuși. Toate minunile le-a făcut punctual, a avut în vedere pe oamenii din fața Lui, și pe cei pe care i-a tămăduit de boli, și pe cei care erau demonizați, și pe cei care erau morți și i-a înviat, și pe cei care erau flămânzi și însetați, precum cei din evanghelia de astăzi. Dar a săvârșit și minuni asupra Lui, a făcut-o tot pentru noi și pentru a noastră mântuire – minunea Schimbării la Față sau minunea Învierii Sale din morți și a Înălțării la Cer.

Aceste minuni au avut ca țintă mântuirea noastră, a neamului omenesc, mântuire care se întemeiază pe o credință dreaptă, pe o credință lucrătoare prin iubire, pe o credință care se practică.

După ce majoritatea din cei peste 300 de credincioși prezenți la slujbă s-au împărtășit cu Sfintele Taine, preotul paroh, Pr. Ioan Mărginean a mulțumit tuturor pentru prezență la sărbătoarea bisericii și a satului.

Alături de credincioșii, la Sfânta Liturghie a luat parte și primarul comunei Câțcău, Ing. Mureșan Călin.

Biserica parohiei Câțcău, cu hramurile „Sfantul Prooroc Ilie” și „Sfantul Ierarh Nicolae”, a fost ridicată începând cu anul 1913, iar prima atestare documentară a localității datează din anul 1348.

Sursa,

Radio Renasterea