Sari la conținut

Făuritorii Marii Uniri din 1918| Conferință preoțească în Protopopiatul Dej

Preoții din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Dej s-au întrunit azi, 19.06.2018, în cadrul Conferinței cu tema ,,Făuritorii Marii Uniri din 1918″. Conferinţa a fost prezidată de ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului.

Întrunirea a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii, în Biserica Parohiei Dej I, cu Hramul ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Municipiul Dej, iar de la ora 10.00, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte  Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a fost săvârșită o slujbă de mulțumire la finalul căreia ÎPS Andrei i-a oferit părintelui pensionar Viorel Șuteu Crucea Arhiepiscopală, în semn de recunoștință pentru activitatea depusă în cei 58 de ani de slujire la Sfântul Altar, lucrările conferinței desfășurându-se apoi în sala de ședințe a Protopopiatului Dej.

În deschiderea conferinței, Părintele Mitropolit Andrei a spus: ,,Unitatea noastră naţională s-a realizat datorită darului lui Dumnezeu şi a fost posibilă pe temelia unităţii spirituale pe care românii o aveau. Românii din toate provinciile aveau aceeaşi credinţă, aveau aceeaşi nădejde şi atunci unitatea s-a realizat.”

Conferința cu titlul ,,Făuritorii Marii Uniri din 1918″ a fost susținută de către domnul profesor doctor Mircea-Gheorghe Abrudan, Cercetător Științific la Institutul de Istorie ,,Gheorghe Barițiu” al Academiei Române filiala Cluj-Napoca.

,,Unitatea este darul lui Dumnezeu dar şi responsabilitatea noastră a tuturor. Să nu-i uităm pe cei ce s-au jertfit pentru realizarea acestui act măreț al Unirii și să transmitem urmașilor responsabilitatea pe care o avem față de patria noastră și față de biserica strămoșească”, a concluzionat Protopopul Dejului, Părintele Ioan Buftea.

La această conferinţă Înaltpreasfinţitul Andrei a fost însoţit de către părintele inspector Vasile Nemeş şi părintele consilier arhidiacon Claudiu Ioan Grama.