Eveniment în cinstea Unirii Principatelor Române la Biserica ,,Sfânta Treime” din Dej

Parohia Ortodoxă Dej III, cu Hramul ,,Sfânta Treime”, în parteneriat cu Asociațiunea ,,Astra Despărțământul ,,Dr. Theodor Mihali Dej și Școala Gimnazială Avram Iancu din Dej, au organizat un program cultural-misionar în cinstea Unirii Principatelor Române de la 1859.

Evenimentul a început la ora 16:00 cu săvârșirea slujbei de Te-Deum, oficiată de către părintele protopop Ioan Buftea împreună cu un sobor de preoți.

După slujba de mulțumire a urmat o prelegere cu caracter istoric pe tema ,,Începuturile României Moderne„, susținută de către Col. Dr. Tutula Vasile. Au fost prezentate toate Reformele intreprinse de către Alexandru Ioan Cuza, Domn al Principatelor Unite.

Părinții organizatori, Teodor Mureșan și Ioan Câmpean, au mulțumit autorităților locale prezente, cadrelor implicate în proiect, credincioșilor prezenți dar în mod deosebit copiilor implicați în acest eveniment de suflet.

,,Aniversarea de astăzi, 21.01.2018, se regăsește între două zile importante ale României, Ziua Culturii Naționale în data de 15 ianuarie și Ziua Unirii Principatelor Române, în data de 24 ianuarie.  Scopul acestui eveniment este să aducă în centru misiunii Bisericii de azi unitatea de credință, unitatea Bisericii în fața persecuțiilor, unitatea Bisericii în fața ereziilor, unitatea Bisericii în fața curentelor filozofice și a ideologiilor politice. În acest sens, Parohia noastră a chemat în parteneriat, ,,Astra” Despărțământul ,,Dr. Theodor Mihali” Dej, reprezentată prin ec. dr. Radu Gavrilă și Școala Gimnazială Avram Iancu din Dej, reprezentată de dir. Herineanu Dana. Astfel ne-am unit forțele pentru a da evenimentului cinstirea cuvenită la nivelul nostru local”, a spus părintele Teodor Mureșan.

În partea de final, au fost interpretate cântece patriotice și a fost susținută o scenetă inspirată din faptul istoric petrecut în urmă cu 159 de ani.