Credință și generozitate

În cea de-a II-a Duminică din Postul Sfintelor Paști, la Biserica Ortodoxă Română cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Municipiul Dej, am avut bucuria și totodată onoarea de a-l primi în mijlocul comunității noastre, pentru prima dată, pe părintele Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, profesor de Noul Testament la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității ,,Babeș–Bolyai,” din Cluj-Napoca. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de părintele profesor în calitate de Protos alături de părintele paroh Gavril Chirilă și de preotul slujitor Iuliu–Teodor Leach.

Părintele Stelian Tofană, în cuvântul său de învățătură, legat de Evanghelia a II-a din Postul Mare, a ,,Vindecării slăbănogului din Capernaum”, le-a spus credincioșilor că „prima dintre condițiile de care depinde mântuirea noastră este credința iar a doua este generozitatea noastră”. Si a subliniat că „cei patru inși care l-au dus pe cel paralizat la Iisus nu au făcut altceva decât să își manifeste credința și generozitatea față de semenul lor aflat în suferință și neputință, devenind astfel, un instrument al întâlnirii omului neputincios cu Dumnezeu și, implicit, al convertirii lui. Iar dacă cel aflat fără Dumnezeu nu poate face nimic personal, putem să fim noi cei care să-l apropiem și să-l ducem pe calea mântuirii. … Păcatul nu aduce decât supărare, tristețe, suferință și durere iar unde este mai mult păcat acesta aduce și mai multă durere și mai multă suferință…”, a spus parintele profesor Stelian Tofană, al cărui întreg cuvânt de învățătură a pătruns în sufletul credincioșilor prezenți în număr mare la slujbă.

Vizita părintelui profesor Stelian se înscrie în proiectul început Duminica trecută și care se desfășoară pe perioada Postului Mare în comunitatea noastră parohială, prin care ne-am propus ca în fiecare Duminică să avem ca invitat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, un cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

La final, părintele Iuliu–Teodor Leach a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările revărsate peste comunitatea credincioșilor din această parohie și i-a mulțumit Părintelui Profesor pentru participarea la acest proiect, arătând că prezența ilustrului preot și dascăl constituie o onoare  pentru biserica noastră, pentru toți cei prezenți la folositoarea, ziditoarea și frumoasa împreună slujire din Duminica a II-a a Postului Mare.