Sari la conținut

Credincioșii Parohiei Cășeiu și-au primit noul păstor sufletesc

Preotul Marian Alexandru Covaciu instalat în demnitatea de preot paroh al Parohiei Cășeiu din Protopopiatul Dej

De sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, comunitatea euharistică a parohiei Cășeiu și-a primit noul păstor duhovnicesc, în persoana părintelui Alexandru Covaciu. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în sobor de preoți avândul în frunte pe părintele Ioan Buftea, protopop al Dejului. În cuvântul de învățătură, părintele protopop a subliniat viața Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul și cât de puternică a fost rugăciunea acestui sfânt, pentru că Dumnezeu l-a ascultat și i-a întors pe oameni spre creatorul lor.

La finalul Sfintei Liturghii părintele protopop i-a mulțumit părintelui Ioan Roșca pentru cei 40 de ani de slujire în sublima taină a preoției, apoi l-a instalat pe noul păstor al parohiei Cășeiu, în persoana părintelui Alexandru Covaciu. Părintele Alexandru a adus mulțumire Bunului Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra lui, a mulțumit apoi părintelui Cristian Dragoș, protopop de Beclean, părintelui Ioan Buftea, protopop al Dejului, preoților prezenți din cercul pastoral, autorităților prezente și bunilor credincioși pentru primirea călduroasă.

Părintele Covaciu Alexandru-Marian s-a născut la data de 15 august 1990, a absolvit

– Seminarul Teologic Liceal Cluj-Napoca, promoția 2009

– Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, secția Teologie Pastorală, promoția 2009-2013

– Masterat la secția Teologie Ortodoxă și Viață Liturgică din cadrul Facultății de Teologie din Cluj-Napoca

Data hirotoniei:

-Diacon: 28 iunie 2016 la Mănăstirea Rebra-Parva

– Preot: 03 iulie 2016 la Capela Penitenciarului Bistrița

A păstorit Parohia Ciceu-Hășmaș din anul 2016 până în anul 2023.

Grade profesionale: Gradul II

Distincții: Sachelar

Părintele Ioan Roșca a slujit biserica timp de 40 de ani după cum urmează: din anul 1982 până în anul 1991 în Parohia Mahal, comuna Sânmărtin, din anul 1991 până în anul 2011 în Parohia Chiuiești, Protopopiatul Dej, din anul 2011 până în anul 2023 în Parohia Cășeiu.

Pentru întreaga activitate de slujire, lui Dumnezeu și oamenilor, în data de 8 ianuarie 2023, din încredințarea Părintelui Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a conferit părintelui Ioan Ordinul ,,Episcop Nicolae Ivan”.