Sari la conținut

Conferință semestrială și sfințire de Capelă mortuară în Protopopiatul Dej

Conferința a fost intitulată: Dileme traductologice în edițiile Sfintei Scripturi: Nicodim Munteanu (1944) și Iustin Moisescu (1982)

O diagnoză în contextul traducerilor românești


Preoții din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Dej s-au reunit azi, 19 noiembrie 2019, în cadrul Conferinței semestriale prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Începând cu ora 8:00, slujitorii sfintelor altare au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în Biserica Parohiei Dej II, cu Hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, din Dej.

De la ora 10:00, după terminarea Sfintei Liturghii, în prezența chiriarhului locului, a Părintelui Arhimandrit Benedict, secretar eparhial, a părintelui consilier Claudiu Grama și a părintelui Ioan Buftea, protopop al Dejului, a fost săvârșită slujba Te-Deum-ului de mulțumire pentru toate binefacerile.

Conferința s-a desfășurat la sediul Protopopiatului Ortodox din Dej, în Sala Protopop Teofil Herineanu. În debutul conferinței a fost rostită o rugăciune, apoi Părintele Mitropolit Andrei a adresat un scurt cuvânt de introducere prin care a subliniat bunătatea Patriarhului Iustin, istorisind o întâmplare avută pe vremea acestuia.

În continuare, Diaconul lect. univ. dr. Olimpiu-Nicolae Benea, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a susţinut o conferință pe tema: „Dileme traductologice în ediţiile Sfintei Scripturi: Nicodim Munteanu (1944) şi Iustin Moisescu (1982). O diagnoză în contextul traducerilor româneşti”, evidențiind contribuția adusă de cei doi patriarhi la traducerea Bibliei, precum și alte aspectele importante din viaţa lor.
Ca o concluzie, părintele arhimandrit Benedict Vesa a transmis celor prezenți următorul gând duhovnicesc, auzit la părintele Eugen Pentiuc, cu privire la Sfânta Scriptură: ,,Sfânta Scriptură este ca o scrisoare de dragoste dintre Dumnezeu și om și la fel ca în orice poveste de dragoste când Dumnezeu vorbește omul ascultă, iar uneori, când omul vorbește Dumnezeu ascultă.”

La final, părintele protopop Ioan Buftea a comunicat preoților câteva anunțuri administrative și a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit pentru cele 23 de prezențe în Protopopiatul Dej, în decursul anului 2019.

Tot azi, începând cu ora 14:00, Înaltpreasfinția Sa a poposit în Parohia Mica, Protopopiatul Dej, unde a sfințit o Capelă mortuară, construită de către Primăria Mica, cu atenta implicare a domnului primar Tiberiu Zelencz. Pentru acest motiv, Părintele Mitropolit, i-a oferit acestuia Ordinul ,,Mihai Vodă”.
Parohia Ortodoxă Mica este păstorită de către părintele Raul Glodean, începând cu 01 Octombrie 2019.