Sari la conținut

Conferință la Protopopiatul Dej

Printre subiecte: prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor.

Tema generală pentru conferințele preoțești la nivelul Patriarhiei Române este: „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”. De asemenea, în cadrul acestor conferințe, clericilor li se va prezenta un ghid de prevenire a consumului de droguri în rândul adolescenţilor şi tinerilor din comunitățile parohiale.

Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Dej, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

În continuare, în sala de ședințe „Protopop Teofil Herineanu” de la sediul protoieriei, Părintele Mitropolit Andrei a prezidat lucrările conferinței, le-a adresat clericilor un cuvânt de învățătură și a prezentat tema omagială a anului 2024, proclamat ca „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, evidențiind importanța și actualitatea subiectelor.

Invitatul permanent al conferințelor de primăvară din anul acesta, pr. conf. univ. dr. Adrian Podaru, titularul catedrei de Patrologie și prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a susţinut o prelegere despre sfinții doctori tămăduitori fără de arginți. Acesta le-a vorbit clericilor despre smerenia, dăruirea și grija față de semeni a sfinților tămăduitori fără de arginți și despre rolul și importanța lor în viața Bisericii și a societății actuale, ei fiind modele de viețuire creștină.

Conferința semestrială s-a încheiat cu luări de cuvânt din partea preoților prezenți, în frunte cu protopopul Dejului, preotul Ioan Buftea, care a făcut câteva anunțuri de ordin administrativ și pastoral-misionar.

Tot astăzi, după terminarea ședinței, Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe copiii de la Centrul de zi „Sfânta Ana” din Dej și le-a oferit cărți de rugăciuni.

Prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor

În cadrul conferințelor de primăvară, în urma unui protocol de colaborare între Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Inspectoratele Județene de Poliție din cele două județe ale Eparhiei: Cluj și Bistrița-Năsud, clericilor li se va prezenta un ghid de prevenire a consumului de droguri în rândul adolescenţilor şi tinerilor din comunitățile parohiale.

Astfel, la conferința de la Dej au fost prezenți comisarul-șef de poliție Ciprian Neag – adjunct al șefului Inspectoratului Județean de Poliție Cluj și comisarul-șef de poliție Dan Ioan Câmpan – șeful Poliției Municipiului Dej, care au vorbit despre efectele negative ale drogurilor și au punctat faptul că prevenirea începe în familie, precum și în cadrul comunității parohiale, familia și preotul fiind repere importante în acest sens, alături de școală și instituțiile statului. Au fost discutate și stabilite metode de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor, respectiv de asistență psihologică, socială, medicală și duhovnicească pentru consumatorii de droguri.

Conferințele preoțești din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se desfășoară în fiecare an, primăvara și toamna, în cele nouă protopopiate ale Eparhiei: Cluj I, Cluj II, Gherla, Dej, Turda, Huedin, Bistrița, Năsăud și Beclean. Anul acesta, la conferințele de primăvară, tema întâlnirilor este legată de „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, iar la conferințele de toamnă va fi abordat al doilea subiect din tematica propusă de Patriarhia Română pentru anul 2024, și anume „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”.

În perioada următoare, conferințele de toamnă se vor desfășura în protopopiatele următoare: Năsăud (2 aprilie), Turda (9 aprilie), Huedin (11 aprilie), Gherla (15 aprilie), Beclean (16 aprilie), Bistrița (14 mai) Cluj I și Cluj II (23 mai).

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Protopopiatul Dej