Sari la conținut

Conferința preoțească de toamnă la Dej

Preoții din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Dej s-au întrunit azi, 26 septembrie 2017, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Ședința a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte  Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului Maramureșului și Sălajului.

În conformitate cu prevederile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, tema conferinței a fost ,,Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”.  Întrunirea a fost precedată de slujba de Te Deum săvârșită în Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Municipiul Dej, iar lucrările conferinței s-au desfășurat în Sala de Ședințe a Protopopiatului Dej.

 

În deschiderea conferinței a vorbit Părintele Mitropolit, care a contextualizat tematica conferinței din perspectiva generală a tematicii anului 2017, așa cum a fost formulată de Sfântul Sinod.

În cadrul conferinței, preacuviosul părinte Grigorie Benea, starețul Mănăstirii Sfinții 40 de mucenici de la Gherla, a prezentat unele din trăirile pe care le-au avut cei care au mărturisit în temnițele comuniste pe Hristos: ,,Mi se pare că viaţa duhovnicească pe care am trăit-o în temnițe este mai densă decât cea trăită azi prin mănăstiri. Experiența noastră a fost așezată pe hotarul dintre viață și moarte, în suferințe cumplite și îndelungate, în care numai o ardere sufletească intensă te putea salva. Temnițele au scos la iveală forța creștinismului, care este capabilă să învingă acest veac. Lumea va avea de învățat din experiența temnițelor” a mărturisit Ioan Ianolide

La sfârșitul conferinței părintele Ioan Buftea, protopopul Dejului, a mulțumit Părintelui Mitropolit pentru purtarea de grijă, preacuviosului părinte Grigorie pentru frumoasa prezentare și tuturor preoților prezenți pentru reușita conferinței.

Ziua a continuat cu sfințirea casei parohiale din localitatea Jichișu de Sus, unde paroh este părintele Paul-Ilie Nemeti.