Sari la conținut

Comemorarea apărătorului Ortodoxiei în perioada comunistă preot protopop Florea Mureșanu din Parohia Ciubanca

În Duminica a VI-a după Paști (Duminica Orbului) la Parohia Ortodoxă Ciubanca au avut loc o serie de evenimente. Ziua a început cu celebrarea Dumnezeieștii Liturghii, oficiată de către un sobor de preoți care l-au avut în mijlocul lor pe părintele consilier Cristian Baciu. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Parohiei „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca păstorită de părintele Cristian Baciu.

 După săvârşirea Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de Parastas pentru Florea Mureșanu preot protopop şi apărător al Ortodoxiei în perioada comunistă. Deoarece Patriarhia Română a dedicat anul 2017 comemorării Apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, membrii parohiei istorice care deține cea mai veche biserică ortodoxă din Cluj își vor  îndrepta atenția în mod special asupra vieții fostului protopop și preot paroh Florea Mureșanu și mai ales asupra învățăturilor care se pot extrage din personalitatea și realizările lui.

Părintele Florea Mureșanu a păstorit Parohia „Sfânta Treime” din anul 1946 fiind numit și protopop de Cluj de către vrednicul de pomenire Episcop Nicolae Colan. Prin activitatea sa de protopop şi de preot ales s-a făcut cunoscut, apreciat şi cercetat de credincioșii clujeni.

De asemenea, este important faptul că în calitatea lui de protopop al Clujului a fost alături de studenţimea clujeană atunci când „problema naţională era prioritară, mai ales în acel mai-iunie 1946, când studenţii au dat dovadă de un patriotism matur şi demn”.

Protopopul Florea Mureşanu l-a sprijinit pe Victor Papilian şi cenaclul său literar, punând la dispoziţie casa parohială din str. Bisericii Ortodoxe nr. 10, unde locuia. La şedinţele cenaclului participau personalităţi ale elitei culturale clujene: Lucian Blaga, Victor Papilian, Valeriu Anania, Ion Luca, Zorica Laţcu, Valentin Raus, Ionel Bolboacă, I. Cârja-Făgădaru, Victor Ilieşiu, Iosif Maienţan, C. Munteanu şi alţii.

Astăzi încercăm să ducem mai departe misiunea începută de părintele Florea Mureșanu, primul pas fiind cinstirea memoriei sale de vrednică pomenire”, a adăugat părintele Cristian Baciu.

,,În fața Bisericii din localitatea Ciubanca, am ridicat o Sfântă Cruce, pentru a menține vie memoria Părintelui Protopop Florea Mureșanu, fiu al acestor meleaguri şi mărturisitor al Ortodoxiei în perioada comunistă” a spus părintele paroh Septimiu Olar.