Sari la conținut

Bucuria comuniunii, împărtășită la ,,Procesiunea Bucuriei de Rusalii” ediția a III-a organizata la Dej

Sute de oameni din municipiul Dej au trăit în această duminică, momente de comuniune participând împreună la „Procesiunea Bucuriei de Rusalii”, organizată de Protopopiatul Ortodox Român Dej, pentru al III-lea an consecutiv.

Procesiunea a debutat cu o slujbă de binecuvântare oficiată la Biserica „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej, după care, credincioșii au pornit spre centrul orașului intonând cântări specifice perioadei liturgice a Pogorârii Sfântului Duh. Pe parcursul traseului s-au alăturat și credincioși de la parohiile ,,Sfânta Treime”, ,,Adormirea Maicii Domnului” și ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, în frunte cu păstorii lor sufletești.

 Ajunși la Biserica Militară din Parcul Mare, credincioșii prezenți la procesiune au participat la o Slujbă de mulțumire pentru toate binefacerile primite de la Bunul Dumnezeu, oficiată de către părintele Ioan Buftea, protopopul Dejului, împreună cu preoții de la parohiile din Dej și din împrejurimi.

La final, părintele protopop Ioan Buftea a pus la sufletele credincioșilor un cuvânt de învățătură în care a explicat de ce se organizează această Procesiune.

,,Această Procesiune, numită ,,Procesiunea Bucuriei de Rusalii” se organizează din cel puțin trei motive. Primul motiv: această procesiune este o mărturisire de credință, apoi al doilea motiv se bazează pe tradiția noastră transilvăneană, când, de Rusalii, credincioșii împreună cu preoții ieșeau la țarină și săvârșeau rugăciuni de binecuvântare a holdelor și un al III-lea motiv este acela al comuniunii, de a fi împreună, de a ne bucura unii de alții și mai mult de a se bucura Dumnezeu de noi.”

Apoi părintele protopop a mulțumit preoților și credincioșilor pentru prezență, iar autorităților locale pentru sprijinul acordat în buna desfășurare a acestui frumos eveniment.