Sari la conținut

Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Dej și-a cinstit ocrotitorii

Astăzi 08.11.2017 a fost sărbătorit Hramul parohiei Dej I, prin celebrarea Sfintei Liturghii, oficiată de către Părintele Prof. Univ.  Dr. Ioan Chirilă, Preşedintele Senatului U.B.B. Cluj- Napoca înconjurat de un numeros sobor de preoţi, din care a făcut parte şi Părintele Ioan Buftea, Protopop al Dejului.

În cuvântul de învăţătură, părintele profesor Ioan Chirilă a vorbit despre cei doi Arhangheli cinstiți astăzi, Mihail și Gavriil și despre ce înseamnă numele fiecăruia.

,,Ar trebui să ne învățăm să ne legăm de ceruri, ar trebui să ne învățăm ca atunci când venim la botez să punem nume care sunt în ceruri, nu toate năstrușniciile veacului acestuia. Ar trebui să știm că fericirea cea adevărată vine din faptul că numele noastre sunt înscrise în ceruri, în cartea lui Dumnezeu”, a subliniat părintele profesor.

După terminarea Sfintei Liturghii a urmat Slujba Parastasului, pentru toți preoții și ctitorii Bisericii Dej I, care s-au mutat la Domnul.

Apoi Părintele Iuliu Leach, slujitor la Parohia Dej I, a mulţumit lui Dumnezeu, în primul rând, apoi părintelui profesor Ioan Chirilă pentru prezenţă dar şi pentru frumosul cuvânt de învăţătură, părintelui protopop Ioan Buftea pentru frumoasa slujire avută împreună şi nu în ultimul rând credincioşilor, pentru că au venit în număr mare la Sărbătoarea Hramului.

La final Părintele Protopop Ioan Buftea a oferit un buchet de flori Părintelui Paroh Gavril Chirilă, Secretarul Protopopiatului Ortodox Român Dej, cu ocazia zilei onomastice.

,,Oferim acest buchet de trandafiri albi părintelui paroh, pentru că albul înseamnă puritate și știm câtă puritate are părintele în suflet. Deasemenea îi facem și o urare de la Sfântul Ioan Evanghelistul: <să mergeţi bine cu sănătatea precum bine mergeţi cu sufletul> (III Ioan 1,2)”, a spus părintele protopop.

,, Față de urările pe care mi le-ați făcut, eu ce aș putea ca să răspund? Nume am, dar înger nu sunt. Poate că am și eu scăpări și greșeli, de ce să nu recunosc. Dar întotdeauna m-am străduit, pe cât mi-a stat în putere, m-am silit ca să îmi fac slujba deplin, ca să fiu spre folosul dumneavoastră. Vă mulțumesc din suflet pentru toate urările de bine pe care mi le-ați făcut și ceea ce dumneavoastră îmi doriți Dumnezeu să vă întoarcă însutit. 

La rândul meu  urez tuturor celor care poartă numele de Mihail sau Gavriil mulți ani și multă sănătate”, a spus părintele paroh Gavril Chirilă.

Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.