Sari la conținut

Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Ocna Dej


Sâmbătă, 8 ianuarie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia Ocna Dej I, Protopopiatul Dej, prilej cu care a binecuvântat casa parohială din localitate.
De la ora 12:00 Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba de sfințire a apei în biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gravriil”, în prezența autorităților locale și a credincioșilor. Din sobor au făcut parte: părintele consilier, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul Dejului, preotul Ioan Buftea, preotul paroh Ioan-Nicușor Pop, precum și alți preoți invitați.
La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în care a propus spre meditație petrecerea atentă a timpului duhovnicesc, dar a evidențiat și importanța casei parohiale și a locuirii preotului în cadrul comunității. Parohul Ioan-Nicușor Pop a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare, tuturor oficialităților și credincioșilor pentru buna colaborare și implicare în demersul renovării și amenajării casei parohiale.
Pentru activitatea scurtă ca durată, dar intensă, în calitate de preot paroh, ierarhul l-a hirotesit sachelar pe părintele Ioan-Nicușor, cu dreptul de a purta brâu albastru, iar doamnei preotese Ancuța Pop, i-a oferit o diplomă de aleasă cinstire, precum și o icoană cu reprezentarea Sfântului Ioan Botezătorul. Epitropului parohiei, Dorel-Ioan Tarța, i-a acordat ordinul „Episcop Nicolae Ivan”. De asemenea, toți ostenitorii și binefăcătorii au primit diplome de aleasă cinstire.
După momentul festiv, Înaltpreasfinția Sa, dimpreună cu soborul de clerici și credincioșii prezenți, s-a îndreptat spre casa parohială, unde a binecuvântat toate lucrările efectuate. Acestea au constat în renovarea capitală în interiorul casei, iar în exterior, în amenajarea parțială a curții și a grădinii.
Evenimentul s-a desfășurat cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.