Sari la conținut

Astăzi este Înălțarea Domnului, dar și Ziua Eroilor

În toate bisericile s-au oficiat slujbe de pomenire a eroilor, aşa cum se întâmplă de 96 de ani, de când la Înălţarea Domnului se sărbătoreşte şi Ziua Eroilor

Ziua Eroilor a fost marcată azi, 25 mai 2017 și în Municipiul Dej, printr-o festivitate de comemorare a eroilor patriei. În semn de omagiu și recunoștință, la ”Monumentul Eroilor” din Cimitirul Dealul Florilor a avut loc un ceremonial religios oficiat de către un sobor de preoți, avându-l în mijlocul lor pe părintele Ioan Buftea, protopopul Dejului.

La acest eveniment au participat sute de persoane, cadre militare, oficialități locale, reprezentanți ai instituțiilor dar și elevi ai școlilor dejene.

În semn de recunoştinţă pentru eroii patriei, autorităţile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată, „cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional”, de praznicul Înălţării Domnului. În anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţarea Domnului a fost proclamată drept sărbătoare naţională a poporului român.