Sari la conținut

150 de ani de învățământ românesc în Municipiul Dej

Ziua Mondială a Educației marcată la biserica Adormirea Maicii Domnului” Dei II

 Pe 5 octombrie, în întreaga lume, se sărbătorește Ziua Mondială a Educației. Educaţia face parte din viaţa de zi cu zi a fiecărui om. Dascălii și preoții trebuie insufle elevilor dragostea pentru cunoaştere, educaţie, autoeducaţie, cultivarea respectului pentru cei care oferă educația, adică dascălii, fie ei educatori, învăţători, profesori și de ce nu, preoții.

        Proiectul de parteneriat dintre Școala Gimnazială Nr.1 Dej și Parohia ”Adormirea Maicii Domnului” DejII, are ca domenii de interes educația, educația moral-religioasă, socializarea și voluntariatul, iar ca scop, formarea conduitei și conștiinței copiilor în spiritul moral al spiritualitații creștine. 

Elevii, însoțiți de prof. de religie Cristina Șipoș, înv. Chisau Georgiana și prof.Catarau-Cotuțiu Simona, Pop Lidia și Suarășan Adina au vizitat biserica parohială pentru a marca această zi.

De ce  biserica? Pentru că aici este locul cel mai potrivit, întrucât aici locul unde a funcționat cea mai veche școală din orașul Dej. În anul 1867 parohia avea o casă școlară de lemn, iar casa școlară din zid a  fost construită în anul 1886.

    Biserica, şcoala şi familia trebuie conlucreze împreună în vederea realizării unei educaţii integrale, ştiinţifice şi spirituale, profesionale şi morale, în special pentru creşterea copiilor şi a tinerilor în dreapta credinţă, în iubire de aproapele şi în sfinţenie

     Referitor la actul educației părintele paroh Ioan Bolbos le-a spus elevilor că educația a început în biserică și apoi prin școlile confesionale de pe lângă biserică, întemeiate în majoritatea lor de către Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna, arătând în acelasi timp că atunci condițiile erau dure, rudimentare și că fără acel început nu ar fi existat școala modernă de astăzi. A citat cuvintele spuse de Sfântul Ioan Gură de Aur care mărturiseşte  „nu este o artă mai mare ca aceastaDacă-ţi iubești copilul, arat-o prin educaţia ce i-o oferi…. … un tânăr de a cărui educaţie nu te ocupi este ca un pământ înţelenit pe care cresc mulți spini. Acesta i-a invitat sa vadă în spatele  bisericii o clădire ridicată în anul 1886, care a deservit până în anul 1918, drept școală confesională românească, care a fost desfiițată ca urmare a etatizării învățământului. Împlinirea  a 150 de ani de învățământ românesc în orașul Dej, pe frontispiciul clădirii s-a instalat o placă comemorativă în acest sens. În prezent această clădire adăpostește arhiva și biblioteca parohială, sală de ședințe, precum și loc de activități socio-educaționale cu tinerii.

  Părintele Ioan a arătat cu ocazia acestei zile că toate activitățile sunt dovada faptului că Școala și Biserica formează oameni, îi educă și îi unește, iar noi cei care suntem subiectul acestui moment aducem un omagiu dascălilor în acest an centenar și slava și cinstea neamului nostru.